“Los Escuelones”

Als anys 60, durant els anys del desenvolupisme, la perifèria obrera de Barcelona havia crescut enormement però els barris estaven mancats d’equipaments educatius. No hi havia prou escoles i eren molts els infants d’aquestes zones sense escolaritzar. Per tal de resoldre el problema, la regidora falangista i presidenta de la Junta Municipal de Enseñanza, Montserrat Tey, va optar per una solució provisional mentre s’estava pendent de la construcció de diversos grups escolars. Es tractava d’instal·lar barraques prefabricades, cedides pel Ministerio de la Vivienda, que funcionarien com a aules. A Torre Baró, però, aquesta solució provisional no va arribar a veure la llum. La manca d’inversió va fer optar per una solució alternativa.

A meitat de la dècada dels seixanta la companyia municipal de transport, Tranvías de Barcelona, havia començat a suprimir línies. La nova política municipal optava per substituir els tramvies pels autobusos. Un projecte que es concretaria l’any 1971 amb el tancament de les darreres línies.

El progressiu tancament de línies havia deixat combois sense ús, destinats al desballestament, de manera que es va pensar que els vells tramvies podien ser reconvertits en barracons. Es van adquirir dotze vehicles a Tranvías de Barcelona i els van desproveir de motor, controla, tròlei i seients, per habilitar l’interior com a aules de d’escola, amb pupitres per als alumnes, una taula i una pissarra per al professor. I es van instal·lar al costat del berenador de la Font dels Eucaliptus, on avui dia hi ha l’estació de metro de Torre Baró.

Cada tramvia tenia capacitat per a una trentena d’alumnes. En total hi havia capacitat per a uns 400 infants, però només se’n van matricular 270 alumnes. Hi havia dos models de tramvia: els de la sèrie MT200, que van ser destinats per a la secció de nens, i els de la sèrie 800, destinats per a les nenes.

Aquest grup de dotze tramvies escoles van ser batejats com a Grupo Escolar San Juan, tot i que popularment han passat a la història amb el nom que el periodista Josep Maria Huertas Clavería els va donar l’any 1967 a un article crític a la revista Destino: “los Escuelones”. L’any 1971 s’inaugura l’edifici de l’Escola Font dels Eucaliptus, ja desaparegut, i s’eradiquen de manera definitiva els tramvies escola de Torre Baró.

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies