Turó de la Peira

El barri del Turó de la Peira deu el seu nom a la ubicació als voltants del parc del Turó de la Peira, una pineda frondosa que constitueix el parc més antic i natural de Nou Barris. La pineda, situada a la part més occidental del districte i coronada per un mirador i una gran creu, pertanyia a la finca de Can Peguera i va començar a exercir la seva funció de parc públic l'any 1936.

Al començament dels anys seixanta, l'extensió del parc es va veure reduïda a causa de la construcció dels habitatges del Turó de la Peira arran d'un pla parcial. Els blocs de pisos resultants envolten la carena del turó i tenen un aspecte característic a causa de les fileres simètriques de finestres, la inexistència d'elements decoratius a les façanes i les formes de vegades corbades d'aquestes façanes, una solució utilitzada per resoldre la configuració en forma circular del barri.


El Centre Cívic Can Basté, al barri
del Turó de la Peira

El Turó de la Peira és un dels principals barris afectats per l'aluminosi, una patologia estructural causada per la utilització de ciment aluminós en la construcció dels habitatges que afecta en graus diferents els habitatges d'alguns dels polígons del districte. En el cas del Turó, l'ensorrament d'un edifici l'any 1990 per aquesta causa va ser determinant a l'hora de conscienciar els ciutadans i les administracions de la necessitat de portar a terme la remodelació d'aquests barris. L'empresa pública REGESA duu a terme, des de llavors, la renovació total o parcial dels habitatges del Turó, i molts dels veïns i les veïnes del barri han passat a ocupar els nous pisos que es construeixen a mesura que s'enderroquen els blocs més afectats per aquesta patologia.

Des de l'any 1999, el barri disposa, a més, d'un equipament cultural especialitzat en la programació d'activitats musicals. Es tracta del Centre Cívic Les Basses, gestionat conjuntament per l'Associació de Veïns del Turó de la Peira i pel districte de Nou Barris.

 

El parc del Turó de la Peira

Entrades pel carrer Beret i pel passeig de Fabra i Puig. Aquest turó formava part de la finca de Can Peguera, de la Marquesa de Castellvell, i durant un temps va ser explotat com a pedrera. S'hi ha trobat restes arqueològiques d'un assentament ibèric. Es va inaugurar el 1936. A començament dels anys seixanta, alguns del vessants del turó van ser edificats per una inmobiliària de Romà Sanahuja. El que va quedar, unes 8 hectàrees, van ser enjardinades de nou el 1977. Al cim del turó hi ha un mirador i una creu. La vegetació, a la part alta, és arbustiva i forestal, amb grans pins que es van salvar de les tales que es feien durant la Guerra Civil.