El declivi del comerç a la part alta de Ciutat Meridiana

Els veïns recorren a familiars per fer les compres en un barri ple de pendents

La part alta de Ciutat Meridiana s’està quedant, a poc a poc, sense comerç. El mercat de Núria ja tan sols té dues parades i fora del mercat, els veïns només troben un forn, un queviures i un petit basar. Es tracta d’un greu problema en un barri ple de pendents i escales i amb un veïnat envellit que es veu obligat a desplaçar-se a Montcada o a la part baixa del barri, depenent de familiars i del transport públic.

Els darrers comerciants que encara obren persiana a la part alta del barri són l’única oferta per als veïns més grans que no poden desplaçar-se a altres zones. “El comerç del costat ven quatre cosetes, jo venc altres quatre, però no mantens un barri amb això. – explica José Manuel Rivera, propietari del basar –  Hem quedat per als oblits. Ai, que em falta un lleixiu, vaig al José, que em falta un pot de tal, vaig allà al costat. Hem quedat per això, per a l’oblit, i amb els oblits no es manté un negoci.” La María Carmelina Collahuazo, un altra botiguera, intenta tenir al seu petit supermercat més varietat d’oferta per donar resposta a la demanda: “els veïns sempre es queixen perquè els agradaria tenir alguna cosa més gran. No tenim peixateria, no tenim carnisseria. Em diuen que sort que tincs aquesta botiga, i almenys els salvo d’algunes coses. Intento tenir una mica de tot perquè la gent estigui contenta, però no puc tenir molt, no m’hi caben moltes coses.”

“El mercat està mort i beneït”

Anys enrere, aquesta part del barri gaudia d’una bona oferta comercial, amb un mercat ple de gom a gom i els botigues del voltant.  Però amb el temps el mercat s’ha quedat només amb una fruiteria oberta, i molts comerços propers han tancat persianes. “El mercat està mort i beneït. – lamenta José Zurita, un veí de tota la vida al barri – El 80% de les persones d’aquí anem ara a comprar a la via Júlia, al mercat de Montserrat. Alguns també baixen a la plaça Roja. ”

Per comprar els veïns opten per agafar el vehicle privat ja que la zona està plena d’escales i pendents. La gent gran ha de demanar ajuda als familiars o fer ús del transport públic. “Baixem caminant a la part baixa i després, com anem carregades, pugem amb el bus.  – explica la Dolores Reyes –  Tinc 83 anys i he de baixar perquè aquí no hi ha res. Abans hi havia molta botiga i ara no tenim gairebé res. No vull que tanqui la plaça, si tanca la plaça, malament rai.” “M’ho porten, cada cop que venen els meus familiars em porten llet, vi i tot això perquè jo no puc sortir”, afegeix la Bernarda Gutiérrez, un altre veïna.

L’Ajuntament i els veïns estan buscant ara solucions al problema d’aquests veïns. Sobretot ara que el tancament del mercat és quasi un fet. D’aquí dues setmanes es tornaran a reunir per trobar alternatives.