XVII Jornades de Salut Mental a Nou Barris

L’edició d’enguany se centra en la infància, l’adolescència i la joventut

La XVII edició de les Jornades de Salut Mental de Nou Barris se centren enguany en la prevenció en la infància, l’adolescència i la joventut. Van començar ahir i continuen avui a la sala d’actes de la biblioteca de Vilapicina i la Torre Llobeta.

Segons dades de l’Associació Centre Higiene Mental Nou Barris, una de les entitats col·laboradores en les jornades, a Nou Barris 30.000 dels seus 150.000 habitants, o el que és el mateix, un 20% de la població, pateix algun tipus de malaltia mental. La depressió, l’estrès i l’ansietat són les més habituals. L’esquizofrènia i el trastorn bipolar, les que menys. En qualsevol cas, es calcula que almenys una de cada 5 persones patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida. L’inici es dona entre els 12 i els 35 anys.

Els organitzadors de les jornades, l’Associació de famílies per la salut mental de Nou Barris, defensen la importància de centrar-se en la prevenció. La manca de coneixement de la problemàtica de salut mental dificulta la identificació de senyals d’alarma per part de la població, retardant la petició d’ajuda a la porta d’entrada del sistema que són els metges de capçalera. Per tant, elements com la detecció precoç, la intervenció en fases primerenques o l’actuació en grups de risc són elements decisius per tenir més possibilitats d’èxit en la intervenció mèdica.

El programa d’avui és el següent:

10h Conferència:  Importància del treball interdisciplinari en la prevenció de la salut mental. A càrrec de Cristina Rimbau, psicòloga i treballadora social
Coordina i modera: Anna Miñarro, psicòloga clínica i psicoanalista
11h Col·loqui
11.20h Pausa
11.40h Taula rodona: Què necessitem per créixer saludablement i amb harmonia?
Xavier Ametller, psicòleg clínic i psicoanalista
Juan José Tolosa, psicòleg clínic i psicoanalista
Oriol Martí, metge i psicoanalista
Coordina i modera: Anna Miñarro, psicòloga clínica i psicoanalista
13h Col·loqui
13.20h Cloenda