Avança el projecte del ascensors al carrer Alcàntara de Roquetes

La primera fase del projecte està a punt de finalitzar, amb la instal·lació dels ascensors

Les pujades d’alguns carrers de Roquetes és un dels principals problemes urbanístics del barri. Els carrers amb llargues escales suposen dificultats de pas per a gent gran, persones amb cadires de rodes o fins i tot per pujar la compra fins a casa. En alguns casos, les diferències de desnivells impossibiliten altres alternatives. Però per al carrer Alcàntara sí hi ha solució.

El projecte de les escales del carrer Alcàntara es troba actualment en la primera fase, amb la instal·lació d’ascensors. Amb l’acabament del projecte, es preveu desembocar en un mirador de la ciutat a una explanada d’una hectàrea al carrer Llobera, límit de la ciutat amb Collserola. Aquest mirador és el punt que coronarà tot el projecte, reivindicat des de fa 8 anys.

Les obres van començar ara fa un any, i al llarg d’aquest temps han patit diversos retards. Però l’ara ex-president de l’AVV de Roquetes i principal impulsor del projecte, Juan Garrido, declara que “és conscient de l’envergadura de les obres i que més val fer-la bé que anar amb presses”.

L’origen del projecte es remonta a l’any 93 quan es va obtenir el compromís de Pasqual Maragall, llavors alcalde de Barcelona. Aquesta promesa va ser reflectida al programa electoral del PSC l’any 95. Però el regidor del Districte de Nou Barris en aquelles dates, Antoni Santiburcio, es va mostrar reaci a un projecte basat en escales mecàniques, i va proposar la idea d’instal·lar ascensors. L’Associació de Veïns va consultar llavors un tècnic especialitzat en supressió de barreres arquitectòniques. La conclusió de l’estudi va indicar que l’amplada del carrer Alcàntara només permetria construir escales mecàniques en sentit de pujada amb el problema afegit de fer murs de contenció de grans dimensions, mentre que un sistema d’ascensors i pasareles resultaria més efectiu.

L’Associació de Veïns de Roquetes va reunir en assemblees a veïns i entitats de la zona i per fi es va aprovar per unanimitat la idea dels ascensors. Actualment s’han instal·lat les torretes i els ancoratges, i només queden els mecanismes dels ascensors. Un cop finalitzada aquesta primera fase, els veïns esperen agilitzar la segona i la tercera per tal que es duguin a terme alhora, ja que són independents. Tal com declara Garrido, el principal problema per agilitzar el projecte serà l’econòmic: “La inversió en aquesta legislatura de l’Ajuntament Central per al barri de Roquetes no és, ni de lluny, la de la legislatura anterior”. Però Garrido avisa també del perill de deixar de banda les inversions en els barris perifèrics, cosa que els faria degenerar i els convertiria en zones marginades. L’Associació de Veïns no descarta mobilitzacions futures en el cas que es produissin més retards en el projecte d’Alcàntara, perquè “només queden dos anys de legislatura i tot el que no s’aconsegueixi ara…”, diu Garrido. Els veïns reclamen la importància de la transformació urbanística de Roquetes, que eviti la degradació del barri i el converteixi en un “tentacle de la ciutat”.

A la imatge, Juan Garrido (AVV Roquetes), davant les escales del carrer Jaume Pinent.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies