Els reallotjats del passeig de la Peira es queixen de les deficiències dels nous habitatges

Escales sense llum, baixos sense reixes i dificultat d’accés són les crítiques principals

Fa tres mesos van estrenar un pis nou al passeig de la Peira, al barri del Turó. Una nova promoció de 251 habitatges que l’Institut Català del Sòl, l’INCASOL, ha construït per substituir vivendes afectades d’aluminosi, dins el procés de remodelació del barri. Però les condicions dels nous habitatges està treient de polleguera els seus propietaris.
“Aquestes vivendes les han donades sense que estiguin en condicions”, afirma l’Anna, una veïna provinent del bloc Q, del carrer de Sant Iscle.”Sobretot els baixos, perquè considero que aquí hi pot entrar tothom qui vulgui. Nosaltres hem fet reclamacions i no ens han fet cas de res”. El bloc, que està construït sobre les cotxeres del metro, està format per una planta baixa més sis. “Jo estic esperant les reixes, perquè ens les van prometre”- explica l’Anna. La neteja dels patis i les rampes que condueixen a les porteries també preocupen l’Anna i els veïns més grans, ja que per accedir-hi cal saltar un mur.
Un altre veí, en Roberto, diu que a algunes escales encara no funcionen els interfons, i a més, “no tenim llum a les escales, ni als passadissos”, tampoc no hi ha antenes a cap dels terrats: “ens van dir que ens havien posat antenes per veure el canal digital i ara hem vist que no hi són. Diuen que les han robat, però cap veí les ha vist abans”.
El que més indigna als propietaris és la manca d’atenció que Adigsa, l’empresa pública de la Generalitat que gestiona els habitatges, els dispensa.”Truquem a Adigsa i ens diuen que demà vénen, i així portem 3 mesos”, comenta en Roberto.
L’AVV del Turó de la Peira i les famílies afectades es van reunir fa un parell de dies amb un representant d’Adigsa per legalitzar les comunitats de propietaris, i van aprofitar per traslladar-li les seves queixes. Sembla que algunes de les deficiències són responsabilitat de l’empresa constructora, amb la qual alguns veïns també han intentat posar-se en contacte sense èxit.

Una altra qüestió que preocupa als habitants del bloc és la plaça que hi ha davant les seves vivendes, pendent d’urbanitzar. Segons l’AVV ja està aprovat el pla urbanístic per reformar aquest solar que ara serveix d’aparcament, i que està tancat per murs i per un altre bloc de pisos. Però el fet de no estar programada l’encesa de llum als fanals del bloc, el converteix en una zona poc segura a la nit.
D’altra banda, les famílies de l’escala 22 es queixen que han de donar una gran volta per poder accedir-hi des del carrer a casa seva. Les seves vivendes estan situades a la cantonada que limita amb el Passatge de Grau, actualment tancat per un mur. Els veïns afirmen que aquest accés ja hauria d’estar obert, i critíquen que cada cop que han de sortir a comprar han de caminar massa i la majoria són gent gran.

A la imatge, un veí surt de casa seva baixant les rampes que separen la porteria del carrer.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió