Nou Barris vol la construcció d’habitatges sense renunciar a nous equipaments

La requalificació de terrenys per a edificar vivenda per a joves reobre el debat sobre les necessitats de cada barri

A la sessió del Ple de districte celebrada anit al Fòrum Nord, la presidenta del Consell, Marina Subirats, va informar de la campanya que l’Ajuntament està preparant per l’any vinent. Es tracta d’un pla per fomentar el civisme a la ciutat, que comptarà amb la col·laboració de voluntaris. De cara al proper trimestre, s’abordaran temes com la neteja, la recollida de residus i mobles o les pintades a les parets. A l’estiu es tractaran els temes referents al soroll a la ciutat, les platges, els parcs i les terrasses. L’Ajuntament destinarà la tardor de 2004 als problemes de circulació i aparcament.
Per a aquesta campanya s’editaran fulletons explicatius de les ordenances municipals, i cada districte farà el seu propi pla per adaptar-la. Marina Subirats va fer una crida a les persones i entitats del districte que vulguin col·laborar en el tema del civisme com a voluntariat.

Durant el ple de districte, es va informar de 2 noves modificacions del Pla General Metropolità. La primera, per a crear noves dotacions d’habitatges de lloguer per a joves (amb la nova qualificació urbanística, anomenada per l’Ajuntament la 10hj): una al carrer de La Selva, 57, i l’altra a Via Favència, 348. Aquesta modificació permetrà edificar vivenda a terrenys que abans estaven destinats per a equipaments. El grup de CiU i el del PP es van abstenir en aquesta votació, els primers argumentant que novament es perdien solars per a fer pisos, i que no es concretava quins equipaments pensava edificar l’equip de govern a la planta baixa d’aquests blocs d’habitatges. El representant d’ICV-EuiA, Jordi de Miguel, va retreure a CiU que malgrat que tots volen vivenda per a joves, l’Ajuntament de Barcelona és l’única administració que la fa, i que l’equip de govern (PSC-ICV-Euia i ERC) també ha previst la creació d’equipaments. ERC va manifestar que calien polítiques de vivenda a nivell del país, i que és contradicctori que la Generalitat no les faci i que alhora ‘posi pals a les rodes’.
Al torn del públic, la presidenta de l’AVV de Prosperitat, Maruja Ruiz, va remarcar la necessitat de fer primer un estudi rigurós del que es necessita al districte, a nivell d’equipaments. Segons Federico Contreras, també de l’AVV, aquest estudi existeix des de fa 12 anys, aprovat per l’Ajuntament. Contreras va dir que els veïns no volen la requalificació del solar de Via Favència per a construir vivenda, i que pensen defensar-ho amb ‘ungles i dents’. En aquest sentit es va pronunciar també la Coordinadora d’AVV de Nou Barris, a través del seu portaveu, demanant novament les dades i necessitats riguroses de cada barri.
El regidor de Nou Barris, José Cuervo, va respondre que caldria discutir les necessitats d’equipaments juntament amb el Pla de vivenda de la ciutat, per conèixer a què es pot optar i ‘a què es renuncia’.

L’altra modificació del PGM té com a finalitat regular l’edificabilitat a la vessant de Collserola. L’Ajuntament va establir els criteris per protegir la serra de la pressió immobiliària, a través d’un pla estratègic que, pel que fa al districte de Nou Barris, marca la recuperació de la vall de la Masia de Can Masdeu i el terreny de les pistes de la clínica Stauros, on es podria preveure una ampliació de l’edifici. Altres espais que s’inclouen són una parcel·la del barri de Canyelles, una altra a la zona del mirador de Torre Baró, on està el restaurant “El Cordero”, i un terreny públic a Ciutat Meridiana, segons va explicar Ricard Fallos, director de projectes d’Urbanisme de l’Ajuntament.
Pep Ortiz , de la Coordinadora, va mostrar preocupació sobre com afectaran a la serra els accesos als equipaments que es puguin desenvolupar en aquestes zones de connexió entre la ciutat i el parc, com ara camins i carreteres.

Al plenari es van presentar els pressupostos municipals per al 2004, però sense cap documentació respecte el districte de Nou Barris. La partida més gran es destina a l’atenció a les persones, seguida del manteniment de l’espai públic i la seguretat, la prevenció i els transports.
Més informació

CiU va criticar que es parlés de xifres quan encara està pendent d’aprovar el Pla d’Actuació Municipal per a Nou Barris. “Estem destinant diners sense saber ben bé per a què”, va apuntar Eduard Ràmia, conseller de CiU. I va demanar més transparència sobre la remodelació de barris que gestiona l’empresa municipal Pronoba. José Méndez, del PP, es va queixar que la millora en seguretat consistís només en l’increment de 30 agents de la Guàrdia Urbana.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió