Nou Barris gaudeix del seu pessebre mecanitzat

Un supermercat de l’avinguda Borbó acull cada any un belén on les figures es mouen sota la neu i els llampecs

Des de fa nou anys, els veïns del barri de Torre Llobeta gaudeixen cada Nadal d’un pessebre automatitzat molt original a un dels seus supermercats, el Jespac, a l’avinguda de Borbó. Cada any, l’Ángel Ballesteros dissenya un nou decorat amb figures articulades que es mouen com si tinguessin vida pròpia, molins d’aigua que giren, camperols que treballen la terra, etc. Els veïns de la zona esperen cada any amb impaciència el moment en que el pessebre entra en funcionament. El seu creador es desplaça cada any des d’Andalusia fins a Nou Barris, on setmanes abans de Nadal comença a construir-lo davant la mirada de molts curiosos. “Vinc cap al 2 o 3 de novembre, per poder obrir-lo a principis de desembre – explica l’artista- Trigo uns 25 dies en muntar el pessebre, ja que és molt gran. Sota la superfície, hi ha 53 motors que mouen les figures”. Es tracta d’una maqueta de 80 metres quadrats, on l’escena del naixement corona la vida quotidiana de pastors, fusters, soldats romans i tota una àmplia varietat de figures articulades que donen vida al pessebre. “Hi ha unes 27 figures amb moviment, i després algunes altres que no es mouen enguany -afegeix l’Ángel – El que més feina em dóna és representar tots els oficis de l’època en un espai tan petit”.
Al Belén mecanitzat de l’Ángel Ballesteros tot és tan real que al riu hi corre l’aigua, el sol surt i es posa cap al vespre, a vegades n’hi ha llampecs, tempestes i hi neva, però amb una petita trampa: “La neu té un producte químic que fa que s’evapori quan entra en contacte amb el terra. Si no, la neu arribaria a cobrir les figures, ja que hi neva 7 o 8 vegades al dia”.
Els moviments de figures i elements del pessebre són fruit d’un treball laboriós, que pot portar molts mesos d’experimentar. “Cada any trec un mecanisme diferent. Són moltes hores d’entreteniment, però no em sap greu, ja que és el meu hobby. És una cosa que m’agrada molt. I és l’experiència la que et va dient: ara fes això o ara allò altre per aconseguir nous mecanismes”. Moltes hores de feina, que Angel veu recompensades amb l’admiració de tots els que s’acosten al supermercat. “M’agraden especialment les figures que es mouen – comenta un dels clients del supermercat, el Manel – són moltes hores per preparar tot això. És un art. Fins i tot vaig trucar a gent del Carmel perquè vinguessin aquí a veure com ho muntava. És el millor que he vist”.

A la imatge, un detall del pessebre automatitzat, on dos fusters treballen al seu taller.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies