Un símbol oblidat

Entitats i veïns reclamen un ús públic i lúdic per al castell de Torre Baró

L’assassinat d’un veí de Nou Barris al costat del Mirador de Torre Baró ha tornat a despertar la preocupació dels veïns per rehabilitar la zona. El Castell de Torre Baró i el seu entorn resten oblidats per l’administració des de fa més de 10 anys.

Tot i el seu aspecte medieval, el Castell deTorre Baró és una construcció inacabada que data de principis del segle passat. Sembla ser que va ser aixecat per ordre del baró de Sivatte, que buscava un entorn saludable per a la seva filla malalta. Una altra versió vincula l’origen del castell a un projecte del mateix baró per urbanitzar la zona, que va fracassar, però que va deixar la carretera Alta de les Roquetes. Després es va començar a vendre els terrenys de la zona i va sorgir el barri de Torre Baró.

Arnaldo Gil, President de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris explica com l’any 1984 “es va fer una petició d’incloure el castell al Catàleg edificis històrics de la ciutat, i l’Ajuntament el va aceptar com a símbol de Nou Barris i el va restaurar”.

Però la rehabilitació no va servir per definir un ús concret de l’edifici. I durant tots aquests anys, el castell ha quedat oblidat, i només alguns caminants s’hi apropen.

Juanjo Martos, de la Plataforma Entitats Roquetes, recorda com es va aconseguir restaurar, i denuncia el seu estat actual: “Ara està abandonat, s’hauria de donar un us públic i social , alguna cosa relacionada amb el medi ambient com, per exemple, un punt d’informació a Collserola”. Des de l’AVV de Trinitat Nova, Cati Villanueva, remarca que el castell “és un lloc molt emblemàtic per al Districte de Nou Barris. No pertany a cap barri en concret i el seu ús s’hauria de decidir entre tots.” Si hi ha un símbol que identifiqui el Districte de Nou Barris, aquest és el Castell de Torre Baró. Situat a un turó de Collserola, entre els barris de Roquetes i Torre Baró, la seva figura és el logotip de moltes entitats culturals, socials i esportives del Districte.

Les entitats de Nou Barris creuen que el castell podria esdevenir una escola de natura o un punt d’informació de Collserola, com el que hi ha a l’altra banda de la serra.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies