L’hora de votar

La confusió i el dol per les víctimes dels atemptats de Madrid condiciona la jornada electoral

Els ciutadans estan cridats avui a les urnes per escollir els seus representants al Congrés dels Diputats i al Senat, des de les 9 del matí fins a les 20 h del vespre. A més de les eleccions generals, la comunitat andalusa celebra també eleccions a la Junta de Andalucía. Les eleccions d’avui estan profundament marcades pels atemptats de dijous a Madrid. Tots els partit polítics han fet una crida als ciutadans perquè vagin a votar, resaltant la importància del vot en aquestes eleccions. D’aquesta manera s’espera aconseguir un alt grau de participació.

El Congrés i el Senat són les cambres que representen el poder legislatiu de l’Estat espanyol. El Congrés està format per 350 diputats i la constitució del nou òrgan que sorgeixi avui de les urnes es farà el proper 2 d’abril. El nombre de diputats que corresponen a la circunscripció de Barcelona és de 31, 6 a Girona, 6 a Tarragona i 4 a Lleida, segons el Real Decreto de la convocatòria d’eleccions (100/2004) de 19 de gener.
El Senat és la cambra de representació territorial, on es tracta el desenvolupament autonòmic i la política regional o local. El nombre de senadors no és fixe, a la legislatura passada ha estat de 259. En aquestes eleccions s’escolliran 208 (3, 2 o 1, sempre un menys dels que els corresponen a cada circunscripció) a la papereta de color salmó.
A més, hi ha un altre conjunt de senadors (51 a la legislatura anterior) elegits per les Asambleas Legislativas de las Comunidades Autónomas: 1 per Comunitat Autònoma, i un més per cada milió d’habitants del territori corresponent. El nombre exacte d’aquest grup de senadors ve determinat pel cens de població.
El Senat que sorgeixi de les urnes es constituirà també el proper 2 d’abril.

En funció dels resultats electorals, un cop finalitzat l’escrutini aquesta nit, s’assignen els escons entre els partits. S’exclouen les candidatures que no hagin obtingut almenys el 3% dels vots vàlids a cada circunscripció i s’aplica el mètode d´Hondt per atribuir els escons. (veure http://www.elecciones.mir.es/)

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies