Un ‘amic gran’ per lluitar contra el fracàs escolar

Ex alumnes d’instituts de la ciutat donen reforç en els estudis a nois de primària

Actualment el fracàs escolar a Barcelona afecta un 20% de l’alumnat. Per reduir aquestes xifres, fa 3 anys es va idear el projecte Èxit, un programa de reforç escolar basat en la coordinació de dues o tres escoles i un institut proper. Els monitors que el porten a terme són exalumnes del centre, i les activitats que fan intenten motivar els nens a estudiar. La idea és que prenguin com a model els monitors, joves de 17 o 18 anys, als qui veuen com a amics i un exemple a seguir. El programa s’adreça a alumnes de 5è i 6è de Primària i els de 1r d’ESO.

L’Alícia Sánchez és una d’aquestes joves, que es va convertir l’any passat en ‘amiga gran’ – així s’anomenen els monitors del programa Èxit -dels alumnes de l’Institut Flos i Calcat. Tres vegades per setmana els ajuda amb els deures i comparteix les seves inquietuds, al mateix centre escolar. “Jo crec que els ajuda, perquè crees com vincles -afirma l’Alícia- i no et veuen com una professora, sinó com una amiga, i aleshores et pregunten sobre dubtes que tenen, no tan sols escolars, sinó també de la vida quotidiana”. Molts dels seus alumnes són, com la majoria dels que assisteixen a aquestes classes fora de l’horari habitual, nens i nenes immigrants. Provenen de les escoles Tibidabo i Víctor Català, també situats a Nou Barris.
Per al director de l’Institut Flos i Calcat, Andreu Varela, aquest és un projecte molt positiu, “un programa amb moltes virtuts pels nois immigrants perquè aquests moltes vegades tenen dificultats per transmetre les seves angoixes i problemes, tant escolars com personals, perquè a vegades l’àmbit familiar és llunyà o treballa moltes hores”.
Carlos, de República Dominicana, té 11 anys i en fa un que viu a Barcelona. Assisteix amb molt de gust a les classes del projecte Èxit. “Les coses que no entenc me les explica la monitora, la veig com una amiga. I aquí podem fer els deures tranquils”

El programa Èxit es va iniciar fa 3 anys amb gran acceptació i en l’actualitat compta amb més de sis-cents alumnes. El projecte es complementa també amb tallers per als tutors dels nens i pels seus pares. Ahir es va presentar a l’Institut Flos i Calcat, amb la visita de l’alcalde de Barcelona (a la imatge) i la cinquena tinenta d’alcalde i presidenta de l’IMEB, Marina Subirats.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies