El llegat de l’Eix 9 Barris

Les entitats continuaran treballant per defensar la Collserola pobre, la participació ciutadana i la integració dels immigrants als barris

L’Eix 9B ja és història. Aquest cap de setmana els veïns i veïnes l’han acomiadat, apuntant per al futur les conclusions que han deixat les trobades, debats i accions dutes a terme des del passat 9 de maig. Amb aquest gran projecte, Nou Barris ha posat l’embrió perquè les entitats i associacions dels barris treballin els problemes que els afecten de forma més coordinada, amb tres grans eixos principals: la participació ciutadana, el mediambient i la protecció de Collserola i l’acollida als nous veïns immigrants.
Una herència de l’Eix ha estat la conscienciació de la necessitat de defensar i protegir Collserola. “De l’Eix 9B ha sortit un decàleg de problemes de la serra, de la Collserola pobre, de la que ningú no se’n recorda, que s’haurien de resoldre de forma immediata”, va explicar Toni Llotge, de la plataforma d’entitats Eix 9 Barris. En aquest decàleg hi ha la necessitat de crear un nou marc de protecció del Parc de Collserola, afegint-hi la figura dels espais associats al parc. Una altra demanda important és la de desmantellar les torre d’alta tensió que creuen la muntanya, a més d’aturar l’especulació urbanística, i en concret salvar de l’especulació, la privatització i urbanització la Vall de Can Masdeu. Al manifest de l’Eix 9B també es reclama crear nous mitjans de prevenció d’incendis i actuacions específiques a la zona de Roquetes, Vallbona, el torrent del Bosc, i Torre Baró.
Pel que fa a la participació veïnal dins els processos comunitaris dels barris en remodelació, s’ha apostat per continuar promovent aquests espais de trobada entre els diferents actors (entitats, associacions, ciutadans, serveis públics, professionals i institucions polítiques), i difondre el seu funcionament i objectius, per tal d’involucrar a més veïns i reforçar el teixit associatiu i participatiu. Al manifest es reclama, a més, un compromís polític de l’Ajuntament i la Generalitat de participar en aquests processos comunitaris sense dirigir ni tenir un protagonisme superior a la resta d’actors.
Des de l’entitat Nou Barris Acull es va recordar al públic present el passat emigrant dels ‘noubarriencs’ per afrontar els nous reptes que ha plantejat l’arribada de nous veïns. La representant de Nou Barris Acull, Lourdes Ponce, va denunciar la situació actual de l’entitat, que es manté a l’espera de la signatura del conveni amb l’Ajuntament pels propers quatre anys, “tot i el treball realitzat i l’experiència en els darrers tres anys al districte”.
A banda d’aquests tres eixos, altres dos blocs de treball i reivindicació són el reconeixement del circ com a manifestació cultural identificativa del districte i la gestió d’equipaments des de les mateixes entitats. En aquest darrer punt es destaca la necessitat de formalitzar i promoure les eines per fer possible la gestió cívica dels equipaments públics, que facilitin una millor coordinació i treball conjunt entre les entitats gestores.
Les entitats que han format l’esperit de l’Eix 9B durant aquests mesos han deixat la porta oberta a una segona edició en un futur, sense concretar dates. “L’Eix s’ha acabat però aquí res se subhasta, no cremem les naus – va afirmar Toni Llotge, de la plataforma de l’Eix 9B- Nosaltres hi continuem, les entitats mantindran el logo del peu de l’estàtua de la República, i el lema de: ‘Fem Cultura Tocant de Peus a Terra'”.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies