Collserola a debat de la mà de l’EIX 9B

El Cente Cívic Via favència acull aquest matí una taula rodona sobre les amenaces a la serra i com protegir-la

La situació de la serra de Collserola es debat avui a l’Eix 9B, una coordinadora d’associacions sorgida com a contrapunt del Fòrum de Les Cultures per tractar els mateixos temes -sostenibilitat, diversitat i pau- però des de la perspectiva de Nou Barris. La cita és a partir de les 11h. en el Centre Cívic Via Favència. Debatre la situació de la Vall de Sant Genís i d’altres lluites a Collserola, preservar la riquesa de la Vall de Sant Genís i fer-ne un ús públic compatible són els objectius d’aquesta taula rodona. Tot això serà debatut per membres de la Plataforma en Defensa de Collserola, la Plataforma en Defensa de la Vall de Sant Genís i el col.lectiu de Can Masdeu, entre d’altres entitats ecologistes. Durant la xerrada es prepararà el projecte reivindicatiu “Acció Mural a Collserola”.

Aquesta xerrada vol posar de manifest la situació d’amença constant de la serra de Collserola davant les necessitats urbanístiques de la ciutat. L’actual Pla General Metropolità (PGM) vigent des de fa 25 anys dibuixa carreteres, autopistes, urbanitzacions i tot tipus d’equipaments. Per lluitar contra totes aquestes possibilitats, els ecologistes reclamen una actualització d’aquest PGM que protegeixi l’espai natural de, per exemple casos com el de la possible operació urbanística de Cerdanyola, que implicaria els seu creixement fins pràcticament Sant Cugat, amb el conseqüent aïllament d’una bona part de la serra, suposant el cop més dur a la connectivitat natural de Collserola amb la plana del Vallès.
El problema prové del Pla d’espais d’interès natural (PEIN,1992), que recull Collserola com un dels espais naturals amb ecosistemes més remarcables de Catalunya, però només reconeix com a espais propis aquells classificats actualment com a sòl no urbanitzable i deixa fora de l’espai protegit un 30% aproximadament dels espais naturals de la serra.

D’altra banda, el Pla especial d’ordenació del parc de Collserola (1987), de caràcter urbanístic, no pot desclassificar ni canviar la qualificació del sòl i resta subordinat al que determini el PGM (1976). El planejament actual preveu sòl urbanitzable o construcció de nova xarxa viària en indrets d’interès ecològic..

Per tot això, des de la Plataforma Cívica Per a la Defensa de Collserola es reclama al un nou marc de protecció que hauria de tenir en compte, entre d’altres, els punts següents expressats al seu manifest:

1. Canviar la classificació del sòl del PGM, per protegir prop de 700 hectàrees, en els termes municipals

2. Modificar la xarxa viària prevista pel PGM, traçada als anys setanta i desfasada. Se sol.licita la supressió del PGM del túnel d’Horta, el túnel Central i la via de Cornisa, obres que impliquen una fragmentació i una pèrdua d’espai de conseqüències molt severes.

3. Ampliar el parc, integrant zones verdes i sistemes naturals dels voltants i connectant-les amb el Parc de Collserola.

4.Crear la figura d’espais associats al parc de Collserola. Molt espais que tant geogràficament com ecològicament pertanyen a Collserola, però que han anat quedant atrapats dins la trama urbana (Tres Turons, el Putget, les Penyelles, etc.) podrien assumir part del lleure que actualment suporten zones molt fràgils de l’interior de Collserola. La proposta de la seva qualificació com ESPAI ASSOCIAT hauria d’implicar una cura especial per mantenir-hi la vegetació pròpia de la serra, potenciar la fauna autòctona, la realització de programes d’educació ambiental que fomentin el coneixement dels valors naturals de la serra i potenciïn un ús responsable dels espais naturals. Paral·lelament, aquests espais associats s’haurien de connectar amb el parc i entre si mitjançant passadissos verds per a vianants, que convidessin a accedir a Collserola a peu, reduint l’ús de l’automòbil a l’interior de la serra.

5. Eliminar les activitats estractives, cimenteres i bòbiles, amb gran impacte en el medi natural. Els projectes de restauració després de l’explotació són sovint molt deficients (com es pot comprovar a Montcada, amb la “pedrera dels ocells”). Cal que les administracions actuïn per tal de tancar a curt termini aquestes activitats i assegurar una correcta restauració.

Per a més informació, podeu consultar el Manifest de la Plataforma Cívica per a la Protecció de Collserola

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies