Cremem però amb precaució!

Per gaudir d’una revetlla de Sant Joan cal seguir unes normes de seguretat

Els carrers i places de tota Catalunya ressonaran aquest vespre al ritme dels petards de la nit de Sant Joan. La nota més viva de la festa la posaran les fogueres. Per tal que l’alegria i la revetlla no acabin en urgències, cal tenir en compte unes normes de seguretat, tant en el cas de les fogueres, com en el dels petards.

Els focs d’artifici provoquen cada any per Sant Joan molts ferits a causa del mal ús que se’n fa i de les imprudències, que es tradueixen bàsicament en cremades, lesions als ulls i a l’oïda i, en el pitjor dels casos, amputacions. Tot això es pot evitar amb una mica d’informació i seny.
Per començar, s’han de comprar els productes pirotècnics als establiments que en tinguin autoritzada la venda. En el cas de Barcelona, n’existeixen fins a 438 casetes i 139 locals que vendran tot tipus de petards als majors de 14 anys. El mateix venedor pot informar de la perillositat del coet o font, i si cal la supervisió d’adults quan es llencin, que dependrà de la classificació del petard.
Els productes de la classe 1 els poden utilitzar els nens sempre que hi hagi persones grans que els vigilin. Són productes de la classe 1 les bombetes japoneses, les bengales i els sortidors petits, les sorpreses, els fulminants de pirotècnia, els articles de detonació fins a 0,5 grams de mescla detonant, els voladors infantils amb el mateix límit de mescla detonant o color i similars.
Els productes de la classe 2 només poden utilitzar-los les persones de més de 18 anys. Es tracta de les fonts, les rodes, els volcans, els tubs xiuladors, els correcames, les bengales, les candeles romanes, la traca amb una càrrega unitària de 2 grams i una càrrega final de fins a 20 g, els coets i d’altres articles de detonació amb una quantitat de mescla detonant entre 0,5 i 15 g, el tret de carcasses en tubs de cartró amb un pes màxim de 100 g de color i similars.

Consells sobre l’ús dels articles pirotècnics<<. - Convé disparar els focs artificials d'esquena a la direcció del vent per evitar el risc de cremades per l'acció de les espurnes i guanyar en espectacularitat. - No ens hem de guardar cap article pirotècnic a les butxaques. Es poden encendre i explotar-nos al damunt. - No hem de posar mai la cara ni cap membre a sobre o davant de qualsevol article pirotècnic encès. Si ho fem, podem patir greus cremades, accidents oculars i/o traumatismes. - Les candeles romanes que no estiguin provistes de mànec especial, hem de fixar-les en un forat o en un test amb terra o amb sorra per no cremar-nos. - Els coets voladors, no els hem de disparar mai agafats de la mà, ni amb la barnilla trencada, ni en un lloc amb risc d'incendi (a la muntanya, a llocs amb arbustos secs, etc.). Hem de disparar-los col·locats en una posteta, preparada convenientment amb armelles. - Si l'article falla en encendre'l, no l'hem de tocar fins que no hagin passat 30 minuts. L' hem d'inutilitzar deixant-lo en remull durant una nit. - No hem de llançar coets, globus o altres artefactes que continguin foc a menys de 500 m del bosc. - Hem de tancar les portes i finestres de casa per evitar un possible incendi. - Quan utilitzem focs artificials, hem de vigilar que no hi hagi a la vora líquids inflamables. - No hem de llançar cap petard contra algú altre. Podem ferir-lo greument. - No hem de ficar trons dins de totxanes ni ampolles, perquè, en explotar, fan metralla que surt incontroladament. Pel que fa a les fogueres, el principal risc és l’increment potencial de focs de vegetació. Fogueres descontrolades, junt amb la ignició de petards, van provocar l’any passat, per exemple, gairebé 900 sortides dels bombers relacionades amb la revetlla de Sant Joan, entre les 19.00 hores del dia 23 de juny i les 08.00 hores de l’endemà. En tots els casos es tractava de sufocar petits incendis, tant de vegetació com de mobiliari urbà i fogueres mal apagades, a tot el país. El lloc escollit per encendre el foc és molt important. A la ciutat, no hem de situar la foguera a menys de 15 metres de la façana de cap edificació. Altes normes de seguretat són les següents: - Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d'espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta. - Hem de vigilar el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc. - Si pensem fer la foguera en un solar, abans haurem de deixar-lo net de bardisses o de materials inflamables. - Si la volem fer al carrer, hem de procurar que hi hagi obert un pas per als vehicles d'urgència. - Per no fer malbé el paviment, haurem de posar-hi terra o sorra (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d'asfalt, aquesta precaució és imprescindible, de la mateixa manera que és obligatori el permís de l'Ajuntament. - No hem de fer la foguera prop d'un envà pluvial, ja que la dilatació provocada per la calor podria enderrocar-lo. - Hem d'anar amb compte amb el que cremarem. Han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta. No hem de cremar-hi papers ni teixits, perquè el vent els pot enlairar. No hem d'utilitzar mai bidons, llaunes o esprais, ja que poden explotar, ni pneumàtics ni plàstics, pels seus efectes contaminants. - En general, hem de fer la foguera petita i, si sobren materials, anar-los-hi afegint a poc a poc. - Encara que sigui més lent i menys espectacular, hem d'encendre la foguera per diferents focus, de paper, de palla, etc. No hem de fer servir mai benzina ni qualsevol líquid inflamable. - Si fa vent, és millor que deixem la festa per un altre any, no la convertíssim en una tragèdia. - Hem de plegar els tendals que hi pugui haver a les terrasses. - Hem de respectar la distància de 15 metres respecte dels cotxes aparcats. - No hem de permetre mai que ningú salti damunt les brases. - Necessitem un permís: hem de comunicar a l'Ajuntament la situació de les fogueres. - Hem de tenir en tot moment algun mitjà per apagar la foguera (galledes d'aigua, mànegues, extintors, etc.). - Hem de vigilar la foguera fins que quedi del tot extingida i, sobretot, hem de ruixar el caliu perquè no hi pugui haver accidents. La llista de normes de seguretat per a la cremada d’elements pirotècnics i de fogueres és molt llarga, però si la seguim, acabarem la revetlla sans i estalvis. Notícia publicada per Nou Barris Televisió

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies