La Constitució Europea, a debat

El Centre Cultural Popular Santa Eulàlia Vilapicina organizta avui una xerrada sobr els continguts de la futura Carta Magna de la UE

El proper 29 d’octubre se signarà a Roma el nou Tractat pel qual s’institueix una Constitució per a Europa. A partir d’aquest moment, s’obrirà un plaç perquè cadascun dels estats membres de la Unió Europea ratifiquin el tractat. En el nostre cas, Espanya votarà el referèndum el 20 de febrer del 2005. Es tracta d’un pas molt important per a la construcció d’Europa i per tant, els polítics reclamen, com és habitual, una alta participació de l’electorat. Però molts ciutadans desconeixen encara què és el que fixa, empara, defensa i promou la nova Constitució europea. Pels interesats en desxifrar totes aquestes incògnites, avui el Centre Cultural Popular Santa Eulàlia Vilapicina (c/ Pere d’Artés, 4) organitza una xerrada, a càrrec del periodista Marcel Mauri.
La nova Constitució planteja una Europa de 25 Estats membres i un total de 450 milions d’habitants, i coexistirà amb les constitucions ja existents als diversos països. D’entre els seus punts, a nivell de política interna la Constitució Europea obre la via a diferents velocitats d’integració, a la sortida voluntària d’un dels socis i atorga poder de decisió als parlaments nacionals en les decisions comunitàries. A més reconeix com a condició per pertànyer a la UE, el respecte als valors de la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’Estat de Dret i el respecte als drets humana.
La nova Europa fa seu l’eslògan de “Unitat en la diversitat”, reconeixent les llengues cooficials als Estats membres per a la traducció de la Carta Magna – que tanta polèmica ha aixecat arran la diferenciació entre català i valencià-.
Políticament es modifica la capacitat de vet dels estats, passant a ser necesària una majoria qualificada per aprovar la majoria dels temes. La unanimitat només es manté en la fiscalitat, la política exterior i els assumptes socials, però ja no caldrà en temes de justícia i interior, mediambient, comerç interior, transports i política de cohesió.
La Constitució fixa la creació de la figura d’un president permanent del Consell Europeu escollit pels caps de govern i Estat per majoria qualificada, per a un període de 2 anys i mig. També apareix el càrrec de ministre europeu de Relacions Exteriors, al cap d’un nou departament amb el mateix nom, per tal de reforçar l’actuació en política exterior de la UE.
En principi, i sempre que els diferents governs no tinguin problemes per ratificar el tractat, aquest es preveu que entri en vigor l’1 de novembre de 2006 si s’han dipositat tots els instruments de ratificació per part dels estats membres. Si no és així, entraria en vigor el primer dia del segon mes següent al del dipòsit de l’instrument de ratificació del darrer estat signatari que compleixi aquesta formalitat.
Si esteu interesats/des en conéixer més detalladament el text de la primera Constitució Europea de la història, podeu llegir-la en aquests dos links:

La versió resumida a la pàgina web de la Comissió Europea

La versió íntegra que van signar al juny els caps d’Estat i govern, a la web del Ministeri d’Assumptes Exteriors d’Espanya

Xerrada:”La Constitució Europea”
Lloc: Centre Cultural Popular Santa Eulàlia Vilapicina
c/Pere d’Artés, 4
Hora: 16.30h.
Telèfon: 932072265
Organitzat per:
Centre Cultural Popular Santa Eulàlia Vilapicina

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies