Veïns i Ajuntament preparen el desallotjament de tota l’illa Q del Turó

L’Ajuntament decideix buidar els blocs col·lindants als edificis de Sant Iscle declarats com a ruïna imminet, com a mesura de prevenció

Molta confusió i nerviosisme hi havia ahir al matí entre els veïns de l’illa del Turó de la Peira on estava previst enderrocar els tres blocs declarats com a ruïna imminet per l’Ajuntament a causa d’una fuita d’aigua que es va produir divendres passat. Des de bon matí, els tècnics municipals revisaven els blocs afectats (els números 47, 49 i 51 del carrer Sant Iscle) i la resta de l’illa per decidir com efectuar l’enderroc, mentre un operaris tallaven els cables de llum. Després que dissabte s’agreugés l’estat de l’edifici, l’Ajuntament va decidir que es tirés a terra només una part del les finques. A llarg del matí, els ocupants del número 45, que va ser desallotjats divendres preventivament, van treure les maletes i els aparells que van poder de les seves vivendes. Alguns locals situats als baixos però, no van tenir aquesta oportunitat. Luis Castro, propietari del taller situat al número 49 explicava que no l’havien deixat entrar perquè el terra s’estava enfonsant: “no es pot passar, i tenim tota la maquinaria a dins. No sabem a qui adreçar-nos, si ens indemnitzaran o què. Volem trobar els responsables, l’empresa responsable de les obres que s’estaven fent per millorar el clavegueram (FCC), a l’Ajuntament …” . “Ens diuen que parlem amb les assegurances.- explica Rodrigo Serrano, propietari del local situat al número 51- però no estem assegurats. Quina companyia vol assegurar un pis que pateix aluminosi?”.

Al migdia, després de valorar l’informe dels Bombers, l’Ajuntament va decidir traslladar tots els veïns de l’illa dels carrers Sant Iscle, Inca i Montsant. El regidor del Districte va informar que ja s’està elaborant el decret de ruïna imminent dels tres blocs afectats.

Però a la reunió celebrada ahir al vespre, l’Ajuntament va presentar els informes dels tècnics i dels Bombers en un ambient de gran crispació i nervis, que es va intensificar per la intenció d’iniciar avui l’enderroc. L’informe dels Bombers va deixar clar que s’ha de tirar a terra l’illa sencera, formada pels carrers Sant Iscle, Montsant i Inca. Enderrocar només les finques afectades per la fuita d’aigua que es va produir divendres passat no garanteix la seguretat dels altres blocs i dels seus ocupants.
Per això, finalment es va decidir desallotjar tots els veïns i en dos o tres dies intentar fer l’enderroc.
Els veïns van exigir fer el trasllat amb el temps i els recursos necessaris, i l’Ajuntament ha ofert 100 pisos disponibles per fer-hi el reallotjament. “Esperarem, -va declarar anit José Cuervo, regidor de Nou Barris -si dimarts la gent ja ha pogut fer tots els tràmits, amb la nostra ajuda, doncs començarem a fer l’enderroc demà passat. O sinó un dia després… Ara hem de portar els mobles al guardamobles, la gent als hotels o als pisos”.

Els veïns han de decidir ara quina opció de reallotjament prefereixen. L’Ajuntament va reservar 100 habitacions més d’hotel com a mesura immediata pels que ja volien marxar ahir. També s’habilitaran pisos provisionals, fins que s’acabi de construir la promoció d’Incasol on estava previst traslladar els afectats per l’aluminosi de l’illa. Cuervo ha ofert habitatges-pont d’altres promocions de Nou Barris: a Porta, a Verdum, al mateix Turó i a altres barris de la ciutat. També s’estudiaran imdenitzacions pels que decideixin marxar amb familiars i renunciar a un pis. Ara s’han d’anar concretant com s’evaqüen els mobles i la resta d’aparells.
Des d’avui, l’Oficina de Rehabilitació del Turó atèn els veïns per preparar tots els tràmits. També s’atendrà a les persones que no tenien dret a pis, pero no se’ls reconeixerà cap dret nou.

Segons els Bombers, tots els veïns de l’illa, excepte el número 45 del carrer Sant Iscle, que es va desallotjar divendres, poden continuar a les cases durant 48 o 72 hores més, mentre s’organitzen els trasllats.

Els veïns han començat a mobilitzar-se per interposar una demanda conjunta per via penal contra l’Ajuntament i l’empresa que va provocar la fuita d’aigua, FCC.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies