Compte enrera per a l’enderroc de tota l’illa afectada del Turó

Veïns i Ajuntament pacten les diferents opcions de reallotjament mentre continuen les mudances a corre-cuita

L’intenció de l’Ajuntament de començar a tirar a terra aquest divendres l’illa dels carrers Sant Iscle, Monsant i Inca fa que els veïns accelerin al màxim el trasllat de les seves pertinences. La major part dels veïns dormen en hotels, i els que ho fan a casa de familiars se’ls està donant una compensació econòmica, a l’espera d’obtenir el pis provisional.
Ahir al matí, 6 equips de mundances van començar a traslladar de forma esglaonada els mobles als magatzems contractats per l’Ajuntament. El Jordi, que vivia amb la seva família al carrer Inca nº 5, porta tres dies empaquetant coses i traslladant-les. Fins ahir al matí no s’ha pogut comptar amb els camions de mundances i ell, com altres veïns, ha passat la nit anterior portant caixes a Bellvitge, a casa dels seus pares. “Som dels veïns que havien d’anar al bloc D, al bloc que està a punt d’acabar però que no s’acaba mai. L’Ajuntament diu que per evitar un doble trasllat ens mantindran a l’hotel o a casa d’un familiar, perquè en dos o tres mesos tindrem el definitiu”. Mentre ell acaba de desmuntar mobles, ajudat per un amic, la seva dona i els seus dos fills petits, un d’ells de tres mesos, han marxat a casa de l’àvia.
El cansament d’aquests dies es reflecteix a la seva cara. “Cada hora passen coses noves, et diuen informacions diferents i encara estem preocupats, perquè no sé ben bé on dormirem aquesta nit. A més el nen gran s’ha posat malalt. Però he tingut sort -afegeix -perquè ara mateix m’ha trucat un amic i em deixarà un pis que té a Sant Andreu. Seria provisional però com a mínim, amb els nens, estariem més tranquils que a un hotel”.

A la banda del carrer Montsant s’han evaquat les finques més properes a la zona afectada (Montsant 16-18) per on està previst iniciar l’enderroc aquest divendres. En total són un centenar de famílies, unes 300 persones, que han de marxar de l’illa. “No vull que els veïns se sentin pressionats però hem de mantenir l’esforç que fem aquests dies durant tota la setmana- va assenyalar José Cuervo, regidor de Nou Barris- No hem d’oblidar que tenim uns edificis amb problemes de fonaments molt greus, declarats com a ruïna imminent, i que quan abans els tiren millor. Hem de pensar que al costat hi ha un col.legi…”
Per aconseguir complir la data del divendres, s’han reforçat els equips que atenen a l’Oficina de Regesa i també els serveis socials, per donar suport sobretot a la gent gran. Els Bombers controlen tots els passos del desallotjament i cada tarda hi ha reunions informatives al Centre Cívic de Les Basses (c/ Teide, 20).

L’Ajuntament ha distribuït entre els veïns una nota informativa on s’expliquen tots els serveis que es posen a la seva disposició per anar fent el trasllat. Hi ha diferents alternatives segons convingui a cada família. L’Ajuntament es fa càrrec de les despeses dels veïns allotjats als hotels, on s’inclou servei de bugaderia i menú. Pel que fa a l’aparcament, el telèfon i/o la connexió a Internet (que es pugui necessitar per qüestions de feina, per exemple) es valorarà cada cas particular.
Els veïns que han decidit marxar a casa d’un familiar o d’amics tenen la compensació econòmica de 700 € al mes. Això inclou també a aquells que fins ara estaven als hotels i optin per traslladar-se.

L’Ajuntament mantindrà aquests condicions fins que no es produeixi el reallotjament definitiu dins la remodelació del Turó, o bé el trasllat a un pis provisional. En 2 o 3 mesos podria estar enllestida la promoció d’habitatges de l’illa ‘D’, pels afectats per l’aluminosi, i que pot acullir 42 famílies. L’Ajuntament s’ha compromès a facilitar vivenda provisional a tots els afectats de l’illa Q, assumint les despeses d’alta dels serveis d’aigua, llum i gas. Cada família haurà de pagar les despeses de comunitat i els consums dels serveis. L’assignació de pisos es farà tenint en compte les condicions dels mateixos i el nombre de persones per família, però tindran prioritat per ser ubicades al mateix districte les famílies amb fills escolaritzats a Nou Barris. La resta poden anar a Verdum, a antigues promocions del mateix Turó, al barri de Porta o fora del districte. Ahir, Regesa va donar a conèixer la llista de pisos-pont.

A l’Oficina de Regesa del Turó (Cadí, 9-11), es continua atenent de forma individual els afectats que van arribant així com des dels Serveis Socials de l’Ajuntament. A més, l’Ajuntament ha contractat un servei de vigilància per cada una de les escales de l’illa (Sant Iscle, Monsant i Inca) mentre quedin pertinences personals a les vivendes.

El protocol establert per l’Ajuntament també deixa clar que el dret a obtenir l’habitatge definitiu segueix reservat als veïns que s’ajusten al conveni de reconstrucció de vivendes amb aluminosi del Turó de la Peira. En aquests moments, aquest procés, finançat per Ajuntament i Generalitat, es trobava en la seva recta final. Queden per lliurar la promoció D, on en uns mesos podran traslladar-se una part dels afectats, i construir-ne dues més, segons el Pla de remodelació acordat al 1996. Una d’elles, s’ha d’aixecar al terreny que quedarà lliure quan s’enderroqui tota l’illa que s’està desallotjant. Com la remodelació del Turó porta molt retard, això significa que algunes famílies estaran dos any i mig o més vivint al ‘pisos-pont’ que ha ofert ara l’Ajuntament.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies