El jutge recomana a Sant Pau pactar la sortida dels okupes de Can Masdeu

La sentència reconeix que els okupes han convertit la masia en “un fenomen social del barri”

El Jutjat de Primera Instància número 24 de Barcelona ha resolt que els okupes de Can Masdeu han d’abandonar la masia, propietat de l’Hospital de Sant Pau, encara que ha proposat que les dues parts arribin a un acord per l’execució de la sentència. El jutge deixa clar que la legislació civil dóna “prevalença al dret de propietat”, i ha estimat la demanda de desnonament promoguda per l’hospital, tot i que considera que aquest s’hauria de pactar amb les persones i associacions que okupen la finca. La sentència diu que el col·lectiu okupa ha convertit la masia en “un fenomen social del
barri”, i considera a més que els legisladors haurien d’estudiar la possibilitat “d’arbitrar un procediment” que permetés una sortida pactada a aquesta mena de conflictes.
Aquest contenciós es va reconduir cap a la via civil després que el consorci de l’Hospital de Sant Pau (integrat per la Generalitat, l’Ajuntament i l’Arquebisbat) retirés l’acusació pels delictes de danys, desordres i ocupació de la finca contra un grup de joves. Can Masdeu va ser okupada al desembre de 2001, i al maig següent va viure un intent de desallotjament que va ser notícia per la resistència d’alguns joves okupes que es van penjar de la façana de la masia durant 72 hores.
De forma simultània a aquest procés, un jutjat de Barcelona ha admès a tràmit una demanda presentada per l’Associació Punt d’Interacció de Collserola i l’Associació en Defensa dels Horts Comunitaris de Nou Barris sol·licitant l’expropiació de la masia i les sancions administratives que corresponguin.
No obstant, la sentència recorda que sobre aquestes qüestions “ja es pronunciaran els jutjats de l’ordre penal”, mesures que no poden afectar gens ni mica la demanda de desnonament sobre la que s’ha pronunciat el jutjat de primera instància número 24 de Barcelona.

Les entitats consideren que l’hospital, que va destinar l’edifici a partir de desembre de 1904 a hospital per a leprosos i que va tancar l’any 1961, “va estar abandonat 40 anys, sense que li hagi donat cap tipus d’ús” fins a la seva okupació per part d’una vintena de persones. Segons consta a la demanda, durant aquest període, l’hospital “no ha realitzat les obres necessàries de manteniment o conservació de l’edifici i l’abandonament prolongat “ha generat un procés de degradació que ha afectat l’estructura en general”.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies