El dolç dia de les mones

Petits i grans gaudeixen avui d’aquests pastissets, ja siguin els actuals de xocolata o els tradicionals de pa de pessic

Ha arribat l’hora dels fadrins i fadrines de Catalunya. Avui han de complir amb una de les seves principals misions de cada any: regalar la mona de Pasqua. Aquests deliciosos pastissets carregats de xocolata i personatges populars com els Lunnis, els Increibles o Shrek, d’entre molts altres. Molts nens i nenes coneixen només aquesta mena de mones, tot i tractar-se d’una tradició molt i molt antiga, on el pastís era ben diferent a l’actual. No oferia tanta xocolata, però igualment era irresistible. Fins fa uns anys, la mona tradicional, de la qual ja se’n té constància al segle XV, era una coca de pa de pessic generalment circular, amb un ou dur, que en alguns indrets era substituït per un ou cru buidat i pintat. Aquest ou va passar després a ser de xocolata. Mica en mica es van anar engalanant amb plomes, fruita confitada, gallines de xocolata i figuretes fins a arribar al seu aspecte actual, d’obres d’art efímeres en xocolata, que reflecteixen any rere any l’univers infantil, o la realitat social del país. Ha passat de ser un pastís fet a casa a un producte de consum comprat a les fleques i pastisseries.
Pels pressupostos ajustats existeix la possibilitat d’elaborar la pròpia mona a casa, en tan sols una hora, seguint la recepta tradicional, que podeu consultar més abaix en aquesta mateixa pàgina. Abans, però, us volem explicar quin és l’orígen i simbolisme dels ous, ja siguin de veritat o de xocolata. Menjar ous per Pasqua és una pràctica molt estesa a molts pobles d’Europa, partint de la idea que l’ou és el símbol de la fecundació en quasi totes les cultures. Les ofrenes i àpats amb ous formen part dels ritus primaverals que celebren la renovació de la natura. Readaptat al cristianisme, els ous de Pasqua serveixen per explicar el misteri de la ressurrecció de Jesucrist. Amb tota probabilitat, la presència d’ous en el costumari pasqual s’explica pel fet que antigament, quan les gallines no estaven en grans superfícies sempre a la mateixa temperatura, sino que estaven sota la influència de les estacions i el temps, hi havia excedents d’ous. En arribar la primavera, les gallines ponien més ous i els excedents eren utilitzats per a posar-los en els regals, per fer-ne obres d’art i decorar-los.

A continuació, us oferim una recepta tradicional per fer la Mona de Pasqua. La decoració, corre a càrrec de la vostra imaginació. Esperem que us sorti bé i la gaudiu. Bon profit!

Mona de Pasqua

Temps d’elaboració: entre 30 minuts i 1 hora
Ingredients:
Per al pa de pessic:
– 4 ous
– 150 g de sucre
– 150 g de farina
– 20 g de farina d’ametlla
– 5 g de llevat
– 2 clares muntades
– 50 g de sucre
Per a la trufa de guarnició:
– 125 g de nata líquida
– 30 g de sucre
– 250 g de xocolata de cobertura negra
Per a la cobertura:
– 250 g de xocolata de cobertura negra
– 125 g de mantega
Per farcir:
– 300 g de melmelada de préssec

Preparació
En primer lloc, per fer el pa de pessic, munteu els 4 ous i els 150 g de sucre, en un bol i amb l’ajuda d’un batedor.
A part, barregeu la farina i el llevat, poseu-los en un colador, i deixeu-los caure de mica en mica sobre la mescla d’ous i sucre, d’aquesta manera evitareu que es facin grumolls. Barregeu-ho bé amb una espàtula i aneu-hi incorporant la farina d’ametlla sense deixar de remenar. En un altre bol, munteu les clares a punt de neu, i quan estiguin a mig muntar, afegiu-hi 50 g de sucre. Tot seguit, barregeu les clares amb la mescla de farina i ous, i ompliu un motlle prèviament untat amb mantega i enfarinat. Coeu el pa de pessic al forn a 180 graus i uns 40 o 45 minuts. Passat aquest temps, deixeu-lo refredar i desemmotlleu-lo. A continuació, desfeu la cobertura de xocolata al bany maria. Mentrestant, talleu el pa de pessic per la meitat i farciu-lo amb la melmelada de préssec. Quan la cobertura de xocolata estigui desfeta, poseu-hi la mantega i aneu-ho remenant fins que es fongui. I un cop tingueu la cobertura a punt, feu-la servir per cobrir el pa de pessic, que haureu de deixar refredar una estona. Per decorar la mona, podeu recórrer als ous de Pasqua, que haureu de fixar sobre la superfície del pastís amb trufa. Per fer la trufa, poseu 125 cl de nata líquida a bullir. Quan bulli, afegiu-hi 30 g de sucre i 250 g de xocolata de cobertura negra. Remeneu-ho i manteniu-ho al foc fins que la xocolata es fongui. Un cop feta la trufa, deixeu-la refredar. I finalment, també podeu guarnir la mona amb els típics elements decoratius que es fan servir en aquesta mena de pastissos: pollets, plomes, etc.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies