El Parc del Turó de la Peira, l’ombra garantida

Les vuit hectàrees de pineda afrontaran una renovació profunda a la tardor

Un cop acabada la Guerra Civil va començar un període a la ciutat de Barcelona de reconstrucció i de creació de noves zones verdes. Fins l’arribada dels ajuntaments democràtics, el desenvolupament de les àrees públiques de la ciutat va adreçar-se sobretot a l’arranjament de les zones verdes ja existents, que van ser dotades amb les infraestructures i equipaments necessaris per al seu ús com a parc.
Durant aquest període van ser adequats els jardins dels turons de la Peira, una immensa pineda natural. Aquest turó formava part de la finca de la masia de Can Peguera, que actualment dóna nom al barri de les petites cases blanques batejades pel franquisme durant anys com a Ramón Albó. Es tracta d’una zona habitada des de fa centenars d’anys. Va ser un assentament ibèric, ja que s’hi ha trobat restes arqueològiques i els romans també hi van passar. Gràcies a algunes referències de l’època romana sabem que el nom de Can Peguera podria procedir de la dedicació a la fabricació de pega.
Sembla ser que durant algun temps l’actual parc va ser utilitzat, a més, com a pedrera. La propietària d’aquesta masia i de les terres als anys 30 era la Marquesa de Castellvell. Posteriorment, alguns dels vessants del turó van passar a mans de la immobiliària de Romà Sanahuja, que va edificar els edificis de l’actual Turó de la Peira que passarien a ser famosos pels seus problemes d’aluminosi. L’any 1992 un dels blocs va caure destapant el defecte del ciment amb que van ser construïts, i causant la mort d’una veïna, i va donar lloc a un procés de remodelació que encara no ha acabat hores d’ara.
El terreny que va quedar lliure, unes 8 hectàrees va ser enjardinat de nou el 1977. El cim del turó va ser coronat amb un mirador i una gran creu de ferro.
La vegetació es composa de matolls i grans pins que es van salvar de les tales durant la Guerra Civil. Tot això convida a un passeig fresc i tranquil pels seus camins, que van envoltant el turó fins arribar a la gran creu. Dins el parc, també podem trobar el camp municipal de futbol del Turó de la Peira.

El manteniment del parc, però, sempre ha estat molt difícil, especialment pel seu caràcter a mig camí entre una pineda salvatge i un parc urbà. Després d’anys de reivindicacions dels veïns del Turó de la Peira, que acusaven l’Ajuntament d’un cert abandó del recinte, el parc es prepara ara per renovar-se. Després de l’estiu l’Ajuntament millorarà la seva il·luminació, la neteja i substituirà el mobiliari urbà, renovarà el paviment deteriorat dels camins i es milloraran els múltiples accessos que té el parc, adaptant-los per a persones amb mobilitat reduïda. També s’hi instal.laran panells informàtics en llenguatge braille pels invidents. A més, es podaran els arbres i es plantaran noves espècies de matolls i parterres de flors, netejant el sotabosc.
Pels més petits, es preveu instal.lar noves zones de jocs infantils. Una última actuació prevista és la construcció d’una àrea d’esbarjo pels gossos, uns 400 metres quadrats, on els animals puguin córrer i gaudir de l’aire lliure sense molestar els passejants.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies