Les masies de Porta es reciclen

L’Ajuntament i els veïns del barri treballen per revitalitzar Can Valent i Can Verdaguer

Can Valent i Can Verdaguer són les últimes masies que resten al barri de Porta com a testimoni del passat rural del territori de Nou Barris. El temps no ha passat per igual per a totes dues edificacions. Mentre Can Verdaguer (a la imatge) va ser restaurada i es conserva en bon estat, Can Valent està abandonada i ha anat deteriorant-se mica en mica. Però sembla que el destí d’aquestes dues masies podria canviar durant el proper any. L’Ajuntament ha confirmat que està buscant nous usos que permetrien recuperar-les per al barri de Porta. D’una banda ja s’ha començat el procés per traslladar als masovers que hi viuen des de fa més de 30 anys a Can Verdaguer i que conreaven les terres del voltant. Can Verdaguer es troba al carrer de Piferrer, amb la cantonada de Casas i Amigó i la construcció original sembla ser del segle XVI. És de planta basilical i el portal d’entrada forma un arc de mig punt adovellat. Al seu pati creix la palmera més alta de tota la Península Ibèrica.
Quan la masia estigui desallotjada, l’Ajuntament ha acordat amb l’associació de veïns de Porta que sigui la nova seu de l’entitat. “Vam arribar a un acord amb l’Ajuntament per tal que a un solar del carrer de la Selva on nosaltres hi reivindicàvem un casal de barri per a Porta, es construeixin pisos per a joves, mentre que la masia de Can Verdaguer es convertixi en el casal del barri – explica Laurio Perdiguero, president de l’AV de Porta – Als masovers els desallotjaran abans de Nadal. Aleshores veuren com distribuim els mil metres quadrats per fer sales polivalents, sales de tallers. Però sí que ens agradaria que es conservés el manantial d’aigua”.

Els veïns recorden Can Verdaguer com una bonica masia, ben guardada i envoltada de verd. En canvi, a pocs metres d’ella, al costat del cementiri de Sant Andreu, Can Valent sempre ha estat motiu de polèmica.
Durant els any 90, va sorgir un projecte per construir un tanatori en la masia mig derruïda. Aquesta idea va topar amb l’oposició dels veïns i finalment el projecte va quedar aparcat.

El mes passat, l’Ajuntament va decidir tancar l’accés a l’interior, que l’utilitzaven alguns toxicòmans per punxar-se i va reforçar els murs perquè no caiguessin, ja que es troba molt malmesa. Així, responia a les protestes dels veïns, no només per la situació de consum de droga que s’havia creat al voltant de Can Valent, sinó també perquè es decidís finalment rehabilitar l’antiga construcció. La masia és del segle XVII i malgrat estar inclosa al Catàleg del Patrimoni Històrico-Artístic de Barcelona ha patit un incendi i el deteriorament progressiu.
De moment s’ha tapiat i s’ha netejat l’espai que l’envolta però es preveu que més endavant es pugui recuperar com a equipament, ja que algunes entitats del barri estan interessades a instal·lar-s’hi.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies