Els Mossos d’Esquadra ja patrullen amb competències

La policia autonòmica vol mantenir reunions periòdiques amb les associacions de veins i les entitats per treballar els conflictes

El gran dia que esperava la consellera Montserrat Tura va arribar. El desplegament dels Mossos d’Esquadra a Barcelona va tenir lloc ahir, 1 de novembre, tal com estava fixat. En alguns districtes, això va succeïr sense la seu definitiva, encara en obres. A Nou Barris, els Mossos van pendre possessió oficial de la comissària d’Aiguablava, que fins dilluns pertanyia a la Policia Nacional. D’Aquesta manera concloïa tot un any de predesplegament que la policia autonòmica ha emprat en conèixer a fons el territori i els seus conflictes.

Nou Barris és un districte tranquil però amb problemes greus de convivència i incivisme. Aquesta és la conclusió a la que han arribat els Mossos d’Esquadra en aquest any de predesplegament a la ciutat i de patrullatge pels carrers del districte. En els últims mesos, els responsables de l’Àrea Bàsica Policial de Nou Barris s’han reunit amb totes les associacions de veïns i altres entitats. “la visió que teníem i el què ens han dit les associacions de veïns quadra bastant. El teixit associatiu sap el què hi ha al seu districte. És un territori tranquil, excepte als punts de venda de droga com Renfe-Meridiana i Verdum. En aquestes zones hem de fer la immersió i dedicar-nos a fons- explica Joan Coll, inspector cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) dels mossos a Nou Barris – La problemàtica de Nou Barris és bàsicament convivencia i civisme. Hi ha d’haver una bona coordinació amb Districte i la Guàrdia Urbana, i cal establir plans d’acció, que han de ser multidisciplinars, perquè he vist que no tan sols és una solució policial, cal educadors de carrer i mesures més socials i urbanístiques”. “El cas de Roquetes reflecteix una mica aquesta radiografia – continua Joan Coll- Més enllà del tema exclusiu de robatoris amb força o un atracament al carrer, això té poca incidència. Sí que n’hi ha i hauran de mossos, però realment el problema és transversal: un problema d’urbanisme, de deteriorament o degradació del barri, hi ha un problema de convivència, de civisme”. “El que ens han comentat el mossos és justament el que està demanant la gent. Que hi hagi més vigilància, que hi hagi policia comunitària caminant pel carrer. I els mossos van dir en tot moment que estaven d’acord amb aquest tema. Portem molt de temps demanant policia de prevenció, no només la que ve amb les multes, sinó la que educa, que és la única forma de canviar les coses.”, afirma Amparo Iturriaga, presidenta de l’Associació de Veïns de Roquetes.

La situació més greu d’inseguretat a Nou Barris es viu al polígon de Renfe-Meridiana on els veïns tornen a denunciar l’increment de la venda de drogues a l’interior del barri. Aquesta zona serà un punt important d’actuació per a la policia autonòmica, que es reforçarà amb campanyes de prevenció als instituts de la zona. Segons els Mossos d’Esquadra, una de les grans demandes de veïns i entitats és recuperar les places i els espais on es concentren grups de joves per consumir alcohol o drogues, fer soroll i embrutar l’espai. Hi haurà un responsable dels Mossos d’Esquadra encarregat de la prevenció i el contacte habitual amb instituts i casals de joves. Aquesta figura a Nou Barris és Rafel Carmona, amb una àmpia experiència a Mataró on ja ha desenvolupat aquest paper d’intermediari. “Hem de tenir diàleg constant i preveure així els llocs de risc dels joves, colaborant sempre amb els caps d’estudis dels instituts, realitzant campanyes informatives de prevenció dirigides als joves i treballar la prevenció de la violència de gènere des dels instituts. Volem explicar als joves la nostra experiència des de la vessant policial. L’objectiu és que els joves no tinguin por de cridar-nos al carrer quan tinguin un problema, al contrari, que sàpiguen que som persones, que no som robots. Molts ja tenen problemes d’adults, i dubtes i no ho saben tot – explica Rafael Carmona- Nosaltres aportem una gran dosi d’il.lusió per treballar amb la gent. És clar que alguns problemes no els podrem resoldre perquè no depenen només de nosaltres, també tenim les nostres limitacions, però les ganes hi són per ajudar la gent, i som part del teixit social. Potser la gent espera massa de nosaltres, però és un tema que s’ha de treballar a poc a poc i entre tots. Ens han de donar un marge de temps de confiança, perquè és imposible que només arribant resolguem tots els problemes. No fem miracles, però sí tenim moltes ganes de treballar”.

Les associacions de veïns tenen clar que la implantació dels mossos no resoldrà immediatament els problemes, però troben molt satisfactòria la política de participació amb els veïns i entitats de cada barri que volen dur a terme els mossos. “Esperem que no es quedin només en bones intencions, i que s’actui. No volem un estat policial, això ja ho hem dit moltes vegades, però sí que volem presència dels mossos als barris i que actuin – afirma Antonio Silva, president de l’AV Turó de la Peira -El barri del Turó ara mateix és bastant problemàtic a causa d’alguns grups de joves. Fins ara hem tingut tres reunions amb els mossos i m’han assegurat que hi haurà reunions periòdiques amb nosaltres per veure on estan els focus”. “No sé si la cosa millorarà o continuarà, però la veritat és que almenys s’han reunit amb nosaltes, cosa que amb la policia nacional era impensable, per molt que ho demanèssim”, comenta Amparo Iturriaga, de l’AV Roquetes.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies