El record del ´maki´ Facerias perviu a la plaça Madres de Mayo

Una placa commemorativa ret homenatge des de fa un parell d´anys a un dels últims guerrillers, mort en emboscada al 1957

Molts veïns desconeixen que a la plaça Madres de Mayo, a la cantonada entre el carrer Pi i Molist i el passeig Verdum hi va caure un dels últims ´makis´ urbans: Josep Lluís Facerias. Una placa commemorativa al terra recorda actualment el lloc on va caure mort. Va ser tot just on acabava la tàpia de l´Institut Mental de la Santa Creu, del qual avui dia només resta l´edifici de la Biblioteca de Nou Barris i la Seu del Districte. Tot va succeïr l’agost de 1957. El guerriller antifranquista Josep Lluís Facerias va aconseguir passar la frontera des de França amb dos companys, tot i la vigilància policial. El dia 30, Facerias tenia prevista una trobada al final del carrer Doctor Pi i Molist, davant de l´Institut Mental. El que no sabia, era que havia estat denunciat i que l´estarien esperant amagats als blocs dels voltants, ja que la policia ja coneixia el seu sistema. ´Quan anava a trobar-se amb algun company, en Facerias sempre donava una volta per la zona amb taxi abans de baixar-se, i si no veia res estrany, aleshores s´hi quedava. Aquell dia va baixar de la muntanya amb bicicleta, va donar la volta de costum i li va semblar que tot estava tranquil – explica en Miquel Tormos, de l´Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris -però quan va acudir al lloc de la trobada, li van començar a disparar des dels edificis del voltant, des de l´edifici que fa cantonada amb passeig Verdum, on avui dia hi ha una farmàcia. Va intentar fugir tirant una granada, però no li va donar temps. Va treure la ganada i la pistola i va caure cosit a trets abans de poder llançar la bomba´. En Facerias va caure al costat del mur de l´Institut Mental, quan l´intentava saltar per fugir dels trets. La placa commemorativa en el seu record va ser instal.lada fa un parell d´anys. Si la busqueu, la trobareu al terra, al costat d´un semàfor, al pas de zebra que va des de la Plaça Madres de Mayo cap al Passeig Verdum.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies