Els veïns desallotjats del Turó de la Peira tornen a casa seva

L´Ajuntament i la Generalitat augmenten fins un 10% les subvencions actuals per rehabilitar edificis amb patologies estructurals

Els 74 veïns del número 338 del Passeig Fabra i Puig, al Turó de la Peira, poden tornar a partir d´avui a casa seva, després de 3 dies de desallotjament, des que dimecres es van detectar importants esquerdes al 1er 4rta. Aquests dies els veïns han estat allotjats a hotels o cases de familiars, mentre s´apuntalaven totes les quartes portes de cada replà. En total s´han col.locat puntals en 6 pisos i un local comercial. L´arquitecte de l´Ajuntament Carles Buxadé i els bombers van certificar la seguretat de l´immoble, i el regidor de Nou Barris, José Cuervo va lliurar el certificat de solidesa de la finca. Anit mateix, els veïns van entrar als pisos acompanyats pels bombers, per comprovar l´estat dels conductes d´aigua i gas. Però no tots els veïns tornaran a la finca. La presència dels puntals als pisos hi dificulta la mobilitat al seu interior. En el pitjor dels pisos afectats, s´han arribat a instal.lar una vintena de puntals per substituir la paret malmesa i reforçar la seguretat. Les famílies afectades són quatre, ja que una propietària ha decidit allotjar-se a casa de la seva filla mentre durin les obres i un altre veí ha optat per viure en un altre pis de la seva propietat, al mateix edifici però sense puntals. L´Ajuntament ja havia previst aquest problema, i per això, va oferir la possibilitat als habitants de les quatre vivendes més afectades de viure temporalment en pisos públics fins que acabin les obres de rehabilitació integral del bloc. Tot i això, el regidor Cuervo va recordar que molta gent ha viscut al Turó de la Peira amb puntals a casa seva.

Els veïns hauran d’afrontar a partir d´ara la rehabilitació de l´edifici. Ahir al matí, l’Ajuntament i la Generalitat van arribar a un acord per aplicar els ajuts de la forma més generosa. Cada veí pot rebre fins a 7.700 euros d’ajut, per costejar unes obres que oscil·len entre els 15.000 i els 20.000 euros per habitatge. ´Hem repassat el ajuts que teniem acordats fins ara, i hem concretat un tipus de conveni amb millores.- explica José I. Cuervo, Regidor del Districte de Nou Barris – Incrementem en un 10% les subvencions que es donen actualment per rehabilitar. A més, no hi haurà límit de renda´. ´Aplicarem el conveni del 2004 de la manera més generosa .- afegeix Ricard Fernández, Secretari d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya – Donarem el 10% més d´ajut amb la condició que els veïns comencin les obres abans d´un any.´
Però les ajudes no són consol per alguns veïns. Després de saber que durant un any patiran les obres de rehabilitació integral de l’edifici, ahir al matí els nervis es feien més patents, com ho reflexa la fotografia, on un veí afirmava amb vehemència a Ricard Fernández que el seu pis no té aluminosi. ‘Van fer proves en algunes cases i no es va detectar aluminosi, aleshores si no hi havia aluminosi no hi havia raó per fer cap remodelació!’, explica confosa la Sílvia Córdoba, una veïna del bloc afectat.

Dilluns tècnics municipals es reuniran amb els veïns per explicar-los les ajudes que poden rebre. L´Ajuntamnet confia que els veïns se sumin al projecte de rehabilitació del Turó de la Peira. També a partir de dilluns els tècnics de l´ajuntament tenen previst visitar diàriament els pisos apuntalats ‘per donar seguretat, no perquè estructuralment calgui’, va puntualitzar Cuervo.

L’increment de les ajudes per la rehabilitació s’extendrà als altres 26 edificis del Turó de la Peira que encara no han estat diagnosticats, i a la resta de barris. D’aqui a pocs mesos, la inspecció tècnica dels edificis sospitosos de patir patologies estructurals serà obligatòria per a tota Catalunya.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies