´15 anys fent persones´ a l´IES Flos i Calcat

L´institut ha apostat sempre per les innovacions pedagògiques i la formació integral de l´alumnat

L’IES Flos i Calcat està de doble aniversari. Fa 25 anys que va sorgir com a escola de primària i fa 15 anys que es va reconvertir en institut. Durant tot aquest temps s’han apuntat sempre a les innovacions pedagògiques seguint sempre una línia educativa marcada per la integració i el respecte. El centre va ser un dels primers en implantar la nova reforma educativa de manera experimental a la nostra ciutat. ´L’institut ha anat canviant molt perquè el barri i el districte han canviat. Inicialment teníem molt alumnat que volia experimentar amb la reforma educativa, provinents de tots el districte, i a mesura que la reforma es va aplicar en tots els altres centres, ens hem quedat amb l’alumnat més propi de la zona. -explica Andreu Varela, director de l´IES Flos i Calcat- Des de l’aplicació del nou sistema educatiu, nosaltres hem cregut en la formació integral d’un alumnat, i hem mantigut els criteris aquests 15 anys. També volem celebrar aquesta continuïtat, i que nosaltres vam implantar al districte´. Una altra innovació per la que va apostar l´IES Flos i Calcat va ser el programa Èxit. ´És un programa que es va iniciar a Barcelona fa 5 anys, promogut per l’Institut Municipal d’Educació, i que va començar en un centre de Barcelona i després a 5 centres de la ciutat de manera experimental, un d´ells el nostre. El programa recull al nens dels darrers dos cursos de primària que després vindran a l’institut i que tenen dificultats amb l’aprenentatge. Els professors de l’IES més ex alumnes els hi fan un seguiment per desenvolupar i ajudar a les tasques que els hi costen més, 3 dies a la setmana, per anar progresant´, afegeix Varela.

El centre ha triat com a lema del seu aniversari la frase ´15 anys fent persones´. I és que una de les principals característiques d’aquest institut ha estat la voluntat d’integrar i apropar les cultures. ´La diversitat la treballem des de la voluntat de fer entendre que això comporta una riquesa, noves formes de veure el món. -afirma Andreu Varela- Tenim un aula d’acollida (a l´imatge) on tot l’alumnat que arriba de fora té uns professors que els integren en la llengua i la cultura del país, i fins i tot en com funciona el metro o la xarxa d´autobusos.Per exemple, a l´aula d´acollida tenim dues noies d´Haití que venen d´un lloc molt diferent al nostre; els hi has d´ensenyar costums i normes tan bàsiques com treure´s l´abric quan entren a classe. Es tracta d´integrar-los a la nostra societat. L´objectiu és que se sentin segurs en l´àmbit educatiu però també en l’àmbit relacional. Quan ja tenen un nivell de llengua o de coneixements equivalent a la resta o es poden defensar, s´incorporen a les classes normals. També fem les parelles lingüístiques: un grup de voluntaris es queden una hora més els divendres per parlar en català amb els alumnes que tenen més dificultats per parlar el català. I, a més, fem celebracions on els elements culturals d’altres cultures es vegin com a positius (religions, jocs, cuina…)´.

El centre veu amb optimisme com ha canviat l’entorn de l’institut, abans molt degradat i estigmatitzat per la droga. Gràcies a les mobilitzacions veïnals, s’han dut a terme reformes urbanístiques als terrenys de Renfe Meridiana. També el desplegament del mossos d’esquadra ha reduït de forma important la venda i consum de droga pels carrers dels voltants.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies