Sant Jordi, un símbol de llibertat

El cavaller omple de flors, llibres i senyeres els carrers de Barcelona

Tothom coneix en part la llegenda de Sant Jordi: un cavaller que va matar un drac que tenia atemoritzada tota una vila, i que en fer-ho, va salvar la filla del rei. Diuen que d´aquesta manera va aconseguir que tota la vila es convertís al cristianisme. No és tan conegut que Sant Jordi va ser, en realitat, un militar romà, que va ser martiritzat en temps de l´emperador romà Dioclecià, cap a l´any 303, en no voler renunciar a les seves creences cristianes.

Molts anys després de la seva mort, la seva llegenda era ben coneguda per tota Europa. Els comtes catalans mostraven sovint la seva devoció a Sant Jordi i demanaven el seu auxili per combatre els infidels. En aquell temps, Geòrgia, Anglaterra, Grècia i Catalunya van escollir Sant Jordi per patró. La Generalitat de Catalunya va ser la principal impulsora d´aquesta devoció. Les Corts reunides a Barcelona van acordar construir la capella del Palau de la Generalitat, dedicada a Sant Jordi. El 1456, el 23 d´abril, dia de Sant Jordi, va ser declarat festa a Barcelona. Després de la derrota de 1711, Sant Jordi es va convertir en un símbol d´exaltació catalanista. La seva lluita amb el drac, per alliberar la donzella, va ser vista com a símbol de la lliuta de Catalunya per la seva llibertat.

Avui Sant Jordi és una festa popular, cívica i cultural que en els últims anys ha obtingut un reconeixement internacional. Al llarg dels anys s´ha consolidat com una festa tradicional i emotiva en la qual aquells que s´estimen s´intercanvien una rosa i un llibre. Des de Nou Barris Net us volem oferir dues propostes per unir-vos a aquesta festa de forma virtual. Si no podeu regalar roses o llibres als vostres estimats/des físicament, també ho podeu enviar a través d´internet.

Dissenyeu les vostres roses digitals, escolliu algun del poemes que se us ofereixen, escriviu-ne un, o simplement trieu una postal per enviar a partir de Lamalla.netNou Barris Televisió

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies