Que no et piquin!

Les mossegades o picades dels insectes poden ser molt doloroses, aprén com evitar- les o tractar-les

El bon temps i les vacances faciliten que ens moguem en ambients oberts on és fàcil que animals petits, principalment insectes, ens piquin o mosseguin. A més de les molèsties que ocasionen aquestes ferides, algunes poden ser verinoses, i per tant, s’ha de saber com actuar.

– Mosques, mosquits i tàvecs: preferentment ataquen les zones descobertes del cos. Succionen la sang, injectant a la vegada una secreció de saliva que és la que provoca la picor.
Tractament: De manera preventiva es recomana l’ús de camises i pantalons de màniga llarga a partir de la posta de sol i aplicar repel·lents o insecticides, en els indrets on hi hagi molts d’aquests insectes. També aplicar loció de calamina o una pomada d’hidrocortisona.

– Abelles, vespes i borinots: no són freqüents les complicacions, però de vegades poden presentar-se reaccions individuals d’hipersensibilitat i anafilaxi, a més de dolor i inflamació.
Actuació i tractament: En el cas de les abelles, treure el fibló sense fer servir pinces per evitar que s’escampi el verí. Rentar amb aigua l’àrea afectada. Desinfectar amb un antisèptic. Aplicar gel o compreses fredes. I si el dolor no remet, es pot prendre un analgèsic i un antihistamínic per alleugerir la picor.

– Les formigues mosseguen, no piquen. El seu verí és àcid fòrmic, que es pot combatre amb solucions d’amoníac.

– Escorpí de terra: l’escorpí injecta verí amb un fibló que té a la punta de la cua.
Actuació i tractament: Treure el fibló sense fer servir pinces per evitar que s’escampi el verí. Rentar amb aigua l’àrea afectada. Desinfectar amb un antisèptic. Aplicar gel o compreses fredes. Si el dolor no remet, es pot prendre un analgèsic i un antihístamínic per alleugerir la picor.

– Aranyes: la seva picada pot produir dolor, eritema o equimosi.
Tractament: Desinfectar la ferida. Aplicar una pomada antipruriginosa.

– Paparres: Les paparres o llagostes es fixen a la pell per xuclar la sang. Si et pica una paparra cal anar amb compte perquè pot produir nombroses malalties. Abunden als boscos, plantes grans i pastures altes. El risc de picada augmenta a la primavera i l’estiu.
Tractament: Prèviament, es pot prevenir la picada utilitzant camises i pantalons de màniga llarga. Si ja ha picat, cal humitejar la pell amb alcohol o benzina per facilitar que la paparra es desenganxi de la pell. Si s’ha d’extreure, cal fer-ho en direcció cap amunt i perpendicularment a la pell. Rentar amb aigua i sabó. Desinfectar amb alcohol. Si no desapareixen les molèsties, cal demanar consell mèdic.

– Meduses: A les nostres platges hi són presents de vegades, i si ens toca una d’elles pot produir una intensa picor i dermatitis.
Tractament i actuació: Rentar la ferida amb aigua salada sense tocar l’àrea afectada. Eliminar qualsevol tentacle que hagi quedat enganxat amb una tovallola humida. No es pot tocar per retirar-lo, cal fer una barreja de bicarbonat sòdic i fang o amb vinagre. Si fa mal, es pot prendre un analgèsic.

– Eriçons: els eriçons poden punxar, més que picar. Les pues són calcàries i s’han de treure de seguida.
Tractament: Treure de seguida les pues. Rentar la zona i aplicar un antisèptic. Si les pues, de naturalesa calcària, queden incrustades, es pot provar d’estovar-les amb vinagre perquè es dissolguin.

– Escorpins de mar: estan mig enterrats sota la sorra, claven les pues de l’aleta dorsal als peus dels banyistes i fan molt mal.
Tractament: Treure les pues amb unes pinces. Rentar-ho amb aigua salada. El verí d’aquest escorpí és termolàbil, per això cal submergir de seguida el peu, o la part afectada, en aigua calenta. Si fa mal es pot prendre un analgèsic.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies