Rafael Lora, retrat d´un lluitador

Va ser un dels fundadors de l´AV Turó de la Peira i ha publicat dos llibres sobre la repressió franquista

Rafel Lora porta més de 30 anys lluitant per millorar la qualitat de vida dels veïns del Turó de la Peira. Va ser un dels fundadors de l´actual associació de veïns. ´Al barri no hi havia res, ni escola, ni cap centre cultural, ni ambulatori, res. I vam veure la necessitat d´organitzar-nos. Aleshores encara era il·legal -eren temps de franquisme- i ens reuníem en casa d´algun veí´, recorda en Rafael. Va viure lluites molt llargues, com les de l´ambulatori, que fins fa un parell d´anys no s´ha aconsegit, o el Centre Cívic Can Basté. ´Teníem la masia de Can Basté i la volíem per al barri, no volíem que es perdés. Però una empresa volia construir allà una benzinera. Ens va costar, però al final es va fer el Centre Cívic! Després va arribar el centre de les Basses, i el barri ja va tenir un lloc on reunir-se i fer activitats culturals´, explica orgullós en Rafael Lora. A principis dels anys noranta va arribar el que seria el repte més gran del Turó: afrontar el problema de l´aluminosi. ´Per sort d´aquí a un any, aproximadament, es lliuraran les claus de l´última promoció de reallotjaments, on aniran a viure les persones que van ser desallotjades precipitadament de la illa del carrer Sant Iscle, Inca i Montsant davant el perill que el seu edifici s´esfondrés. Aleshores, només restarà controlar l´estat de la resta d´edificis que no s´han enderrocat sinó rehabilitat´, ens explica.
Però la trajectòria lluitadora de Rafael Lora va començar molt abans de la seva arribada al Turó de la Peira. Ha estat sempre un militant d´esquerres, un compromís que l´hi ha fet passar dos consells de guerra i dues estades a la pressó a la seva terra natal, Andalusia. Encara guarda molt vius els records d´aquesta època, que ha plasmat en dos llibres fins al moment. ´Vull fer una trilogia. De moment, he publicat ´Madrugadas de sangre´, un llibre que parla de la guerra, i ´El Terror de las cárceles franquistas´, on explico la supervivència a les pressons, basant-me en la meva pròpia experiència parlo de com ens maltractaven, allò no era viure. I després vull escriure un darrer llibre sobre la repressió franquista. I ja no tornaré a escriure mai més sobre el tema, perquè pateixo molt, però volia deixar el meu testimoni per escrit´. Els dos llibres publicats pel Rafael Lora els podreu trobar a l´editoria FAPA Ediciones.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies