Caga tió!

Un tronc ple de regals i llaminadures

El tió és fa cagar, segons el costum de cada casa, la Nit de Nadal – tradicionalment, després de la Missa del Gall – o el mateix dia de Nadal. A diferència d´altres costums i personatges, procedents de cultures d´altres països, dels quals només en coneixem la forma més superficial (arbre de Nadal, Pare Noël, etc), el tió ha conservat tot un ritual tradicional. Fer cagar el tió és tota una cerimònia domèstica o de petita comunitat (escola, colla d´amics), que consisteix en el cant d´una o més cançons característiques per acabar finalment colpejant el tronc amb força.
El tió no era, en principi, altra cosa que el tronc que cremava a la llar, al foc a terra. Un tronc que, al cremar, donava béns tan preciosos com l´escalfor i la llum, i que de forma simbòlica oferia presents als de la casa: llaminadures, neules, torrons…
Encara podem trobar, als pobles, cases en les quals el tió és un gran tronc que es posa a cremar al foc a terra, uns dies abans de Nadal. A partir d´aquesta forma més primitiva el tió evoluciona: El tió és un tronc, triat pels nens, que esdevé màgicament un ésser que s´ha d´alimentar i que viu durant uns dies a la cuina de la casa, que dóna els seus regals per Nadal i que després es crema. Ben aviat, aquesta característica d´animal fantàstic es reforça a partir d´afegir al tronc unes potes, aprofitar la forma de la fusta per figurar la cara, posar-hi una llengua I així trobem el tió tal com el coneixem ara a ciutat: un personatge que sembla una bèstia, que cada any arriba uns dies abans de Nadal, que resideix a la cuina o, sobretot, al menjador i al qual cal donar aliments – els tradicionals eren garrofes, pa sec ara li posen més coses – i aigua, per tal de rebre els seus obsequis.
D´una forma o altra el tió té un mateix objectiu: oferir regals als de la casa. Regals que han variat amb el temps: primer eren bàsicament dolços, neules, torrons allò que es necessitava per a celebrar la festa; avui hi ha una tendència a fer servir el tió per a fer presents de més envergadura.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies