Les claus del conflicte d´Israel-Palestina

El catedràtic Xavier Torrents explica les causes i la història d´una disputa determinant per a la pau de l´Orient Mitjà

Pràcticament cada dia els informatius de les diverses cadenes de televisió ens parlen d´atacs i atemptats a Israel i Palestina. Tot i això, no hi ha molta gent que en pugui explicar l´orígen del conflicte. Per a tots aquells que tingueu curiositat per saber com, quan i per què va començar tot, la Biblioteca de Nou Barris ofereix aquest vespre a les 19h una xerrada a càrrec de Xavier Torrents, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, on explciarà tots els detalls essencials per entendre aquest conflicte, on no es veu una finalització a curt termini.

El conflicte d´israelians i palestins és un dels més complexos de l´escenari internacional i la principal clau de la inestabilitat a l´Orient Mig. El territori conegut com Palestina és motiu d´una disputa des de fa gairebé un segle, i especialment arran de la creació de l´Estat d´Israel en 1948 i l´avortat naixement de l´Estat àrab palestí. En aquest conflicte es conjuguen elements diversos. Va néixer com la disputa per un territori entre dos moviments nacionals amb diferents projectes nacionals; va provocar la intromissió de les potències durant la Guerra Freda; amb el temps va implicar a altres actors regionals, ocasionant conflictes bèl·lics, i es va complicar encara més a l´entremesclar-se ideologies, religió, control dels recursos naturals. Al llarg dels anys s´han enfrontat principalment dues forces desiguals: l´Estat d´Israel i un moviment d´alliberament nacional, encarnat des de fa 30 anys en l´Organització per a l´Alliberament de Palestina. Aquesta desigualtat ha permès que Israel ocupés el territori susceptible de ser la base de l´Estat palestí i mantingués sota control militar a la població àrab autòctona conculcant els seus drets fonamentals. L´ocupació de Cisjordània i Gaza li ha valgut a Israel la condemna de la comunitat internacional, encara que aquest organisme hagi estat incapaç d´imposar les seves resolucions. A més, la qüestió palestina té una dimensió regional. La tensió entre Israel i els seus veïns incrementa els riscos per a la seguretat de l´àrea, en forma de militarització, presència de població palestina refugiada i proliferació de grups armats. La resolució de la qüestió palestina és la peça clau per a la pacificació de la regió. Aquesta és una petita introduccció del que us explicaran aquest vespre. No us perdeu aquesta xerrada emmarcada dins el cicle ´T´interessa´.

Xerrada ´El conflicte Israel-Palestina´ a càrrec de Xavier Torrents (professor UAB)
Lloc: Biblioteca Pública Nou Barris
c/Albert Einstein, 2
Hora: 19 h.
Entrada Gratuïta

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies