Homenatge a Maria Antònia Canals

Roquetes reconeix el llegat de la fundadora de l´escola Ton i Guida

Avui les Roquetes ret homenatge a Maria Antònia Canals i Tolosa, fundadora de l´antiga escola Ton i Guida, inspirant-se en el mètode Montessori. L´escola va optar pel nom de Ton i Guida, els personatges del conte Hansel i Gretel traduïts al català, que explica la història d’un nen i una nena amb molts problemes, però que, amb enginy i constància, aconsegueixen vèncer la bruixa que se’ls volia menjar. L´objectiu era mostrar que a les Roquetes, els homes i dones amb fe i constància van vèncer les reticències de l’Administració i van aconseguir l´equipament. L’antiga escola va nèixer primer a la Via Favència, per on passa ara la Ronda de Dalt. Amb el temps, va crèixer i, després de passar per diversos locals provisionals, el curs 1968- 69 es va inaugurar el local del carrer de Romaní. Després d’anys d’esforç i lluita per part de pares, mestres i veïns, l’any 1987, Ton i Guida s’integra a la xarxa d’escoles públiques de la Generalitat de Catalunya i l’any 1994 es fusiona amb l’escola Pla de Fornells i es constitueix l’actual escola Antaviana, al carrer de Nou Barris.

Des d’aquell moment les entitats del barri van començar a treballar per a fer realitat un somni: l’edifici que acollia fins aleshores l´escola Ton i Guida s´havia de restaurar i acondicionar per convertir-se en un centre cultural per al barri de Roquetes. L’any 2000 el Districte de Nou Barris assumeix el compromís i comença a tirar endavant el procés de rehabilitació. Finalment, l´any passat es va inaugurar el nou Ton i Guida, tot un viver de participació social a les Roquetes.

Mª Antònia Canals i Tolosa és mestra i llicenciada en Ciències Exactes i té una llarga trajectòria en l’àmbit de la formació de mestres. Fins i tot, té un centre de formació de mestres al Nepal que du el seu nom. A més, també és autora de nombroses publicacions sobre l’ensenyament de les matemàtiques. Per tot això, ha rebut l´any 2006 la Creu de Sant Jordi, que premia la seva trajectòria. Els veïns de les Roquetes s´afegeixen al reconeixement amb tota una jornada d´actes a partir de les 12h del migdia. A continuació us oferim la programació:

12h. Presentació i projeccions biogràfiques
Ambientació musical a càrrec d´alumnes de l´escola Antaviana
Parlaments d´amics, amigues, entitats i autoritats.

14h. Dinar al mateix Ateneu.

Tarda: Visita a l´antic edifici de l´antiga Escola Ton i Guida, actualment el Centre Ton i Guida.

A la imatge, una fotografia antiga de Mª Antònia Canals amb alguns dels seus alumnes.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies