Picades i mossegades

Les serps, els escorpins i el mosquit tigre són alguns dels animals i insectes que ens podem trobar a la natura

Si marxem al camp, la muntanya o qualsevol lloc envoltat de natura estem exposats a patir picades i mossegades d´animals i insectes. A continuació us oferim un llistat de picades i mossegades i cóm s´ha d´actuar davant la situació.

Picades:

Les més freqüents són les picades de vespes i abelles, que claven el seu fibló proveït d´un verí feble. Si no són molt nombroses no resulten nocives i només provoquen una inflamació i un fort dolor localitzat.
Com procedir:
– Treure el fibló amb unes pinces si està clavat. Aplicar una compresa xopa en amoníac o bé una pasta feta de bicarbonat i aigua. En les farmàcies hi ha productes específics en forma de pomada, esprai o llapis per a tractar-les. Les picades de mosquits són més lleus. El millor és prevenir-les amb un repel·lent de mosquits. Convé vestir roba blanca, ja que la fosca i de colors vius els atreu, el mateix que els perfums.
– Aplicar un glaçó de gel, que ajuda a frenar l´inflamació. Untar sobre la picada un preparat específic que podeu trobar a les farmàcies. També serveixen el vinagre de poma, la llimona, l´all i la ceba.

Mossegades de serps:
A la natura en podem trobar serps robustes, de cos gruixut i cua curta, amb el cap ben diferenciat, més aviat triangular, amb un parell de glàndules verinoses sota la boca. El verí és poderós, tòxic per al sistema nerviós en alguns casos i per al sistema circulatori, que produeix taquicàrdia i altres trastorns que poden ser molt perillosos en persones delicades, ancians i nens. Es troben en àrees calcàries, en indrets assolellats, bardisses, marges de camins, prats amb pedres soltes, etc.

Com actuar en cas de mossegada:
. Netegem la zona amb aigua i sabó.
. Mantinguem la persona afectada en repòs. Evitem qualsevol moviment de les extremitats afectades.
. Apliquem fred local. No posem mai gel directament sobre la pell, sinó en bosses embolicades amb un mocador o una tovallola.
. Anem el més aviat possible a l´hospital comarcal més proper.
. No hem d´intentar mai treure el verí ni succionant-lo amb la boca ni fent incisions al voltant de la ferida.

– Els escorpins:
Són aràcnids que al nostre entorn es troben en llocs secs i càlids. De dia resten sota les pedres i de nit surten a caçar. El verí dels escorpins europeus és simplement dolorós, però no perillós. Es pot aplicar fred local per disminuir el dolor de la picada.

– El mosquit tigre:
Prové de l´Àsia i s´ha estès des del 1979 per alguns països d´Amèrica i Europa. Es va detectar, per primer cop a Catalunya, l´estiu de 200. Produeixen molèsties a causa del nombre tan elevat de picades que fan, però no comporta transmissió de malalties.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies