Uns quants consells per estalviar

Amb canvis dels nostres hàbits i petits avenços tècnics, podem aconseguir una reducció de fins al cinquanta per cent del consum d’aigua

Segons la Guia d´estiu de l´Ajuntament de Barcelona, gairebé dues terceres parts de l’aigua d’abastament que entra a la ciutat es consumeix en les llars particulars. La nostra aportació individual a l’estalvi i l’ús racional és, per tant, la més important.
Els habitants de Barcelona gastem, de mitjana, 118 litres d’aigua per persona i dia. Una tercera part la fem servir per al vàter; una altra tercera part, per a la dutxa i el bany; al voltant del vint per cent, per a la rentadora, i la resta, per a altres usos, com la neteja o el reg de plantes. Només una petita part, entre tres i sis litres, la fem servir per beure i cuinar!
Amb canvis dels nostres hàbits i petits canvis tècnics, podem aconseguir una reducció de fins al cinquanta per cent del consum d’aigua! Abans de canviar una instal·lació o un aparell, val la pena informar-se’n.

– El vàter:
Cal evitar l’ús superflu de l’aigua, atès que cada descàrrega suposa al voltant de deu litres d’aigua. Alguns vàters ja permeten la interrupció voluntària de la cisterna, pressionant el tirador cap avall. Podem estalviar un cinquanta per cent o més d’aigua.
Hi ha diferents dispositius d’estalvi per a la cisterna del vàter: sistemes de regulació del volum, contrapesos, sistemes de doble descàrrega o d’interrupció voluntària.
Per a vàters nous, triem una cisterna amb un volum màxim de sis litres i doble descàrrega. Ja n’hi ha molts models en el mercat.

– La dutxa:
Una banyera plena gasta fins a tres-cents litres d’aigua, mentre que una dutxa en gasta cinquanta, si ens estem cinc minuts sota l’aigua i tanquem les aixetes mentre ens ensabonem. Només canviant el capçal de la dutxa per un de baix consum (airejador), que barreja aire amb l’aigua i manté la pressió i el confort, podem estalviar fins al cinquanta per cent d’aigua!

– El rentamans i altres aixetes de la llar:
Tanca l’aixeta sempre que no sigui imprescindible! Mentre ens ensabonem les mans, ens rentem les dents, ens afaitem o ens eixuguem la cara o les mans, per exemple. Les aixetes obertes poden consumir més de dotze litres d’aigua per minut.
Hem de vigilar les pèrdues! Una aixeta que perd una gota per segon comporta una pèrdua de mil litres d’aigua al mes!

– La bugada:
Convé omplir bé la rentadora abans de fer una bugada i seleccionar el programa adequat, en funció del tipus de roba i el seu estat de brutícia. Les rentadores modernes ´intel·ligents´ regulen el consum d’aigua en funció del pes de la bugada que es vol rentar i també tenen altres sistemes d’estalvi d’aigua, de fins al setanta per cent més que els models clàssics.

– El rentaplats:
Convé omplir bé el rentaplats abans de posar-lo en funcionament. D’aquesta manera podem estalviar més del 25% d’aigua. Els rentaplats més moderns estalvien el 80% d’aigua (entre 15 i 60 litres menys!) respecte del rentat a mà. Si rentem a mà, és molt millor omplir la pica d’aigua (que suposa uns 20 litres, aproximadament) que no pas tenir l’aixeta oberta tota l’estona (100 litres o més).

– La neteja i la cura de la llar:
Abans de fregar, cal escombrar. Estalviarem aigua i no l’embrutarem tant. Podem fer servir l’aigua de netejar la fruita i les verdures per regar.

– El cotxe:
Si rentem el cotxe amb una esponja i una galleda (entre 30 i 50 litres d’aigua) gastarem el 90% menys d’aigua que si ho fem amb una mànega a pressió. En un túnel de rentat també es gasta molta menys aigua que si rentem el cotxe amb mànega.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies