Lluites històriques de Nou Barris

Torre Llobeta, de casa senyorial a símbol del barri

El barri de Torre Llobeta deu el seu nom a la magnífica casa senyorial de Torre Llobeta, construïda al segle XV i convertida posteriorment en masia. Es tracta d´un edifici de planta quadrada, amb pati i escala interior, amb elements gòtics de gran bellesa. Els grans finestrals gòtics i la porta ogival són els vestigis del passat que encara es poden comtemplar a la masia, i que des de l´any 1983 fa les funcions de centre cívic. No sé sap del cert si el nom de Torre Llobeta ve de les famílies Llobera o Llobet. El que sí se sap és que va ser utilitzada com a casa de camp per la família Sapila i després per la família Sagarriga. En tots dos casos hi va haver plets successoris i la casa va viure èpoques de cert ostracisme. A finals del segle XIX, la Torre Llobeta deixa de ser una casa d’estiueig per convertir-se en una explotació agrícola. La part del Guinardó es va destinar al conreu de vinya i la part baixa de la finca, al costat de la riera d’Horta, es dedicava a l’extracció de terres argilloses per a la fabricació de maons i teules, i a l’extracció d’aigües per a petites indústries. L’any 1868 es construeix la nova carretera que enllaçava la Sagrera i Horta passant per Torre Llobeta. Un fet que provocarà el creixement de la zona, amb la construcció de colònies d’estiueig i torres enjardinades, fugint de la febre groga a Barcelona. Pel que fa a Torre Llobeta els seus propietaris van desprenent-se de mica en mica de parcel·les de terreny, la major part per construir torres però també una part per construir una caserna militar. Un cop acabada la guerra, el govern impulsa les obres de 769 habitatges, que serien ocupats entre 1952 i el 1955 pels afecats de les obres de l’avinguda de les Drassanes. Molts d’aquells primers veïns encara recorden els masovers i els camps de conreu. El projecte no preveia espais públics ni altres serveis. Per a l’associació de veïns del barri, una de les seves reivindicacions i justificacions de la creació de l’entitat serà la defensa del manteniment de la masia i la seva utilització com a espai públic. Un dels primers episodis que va haver de salvar la masia va ser, als anys 60, les pressions per incorporar la masia a l’escola Joan Maragall o enderrocar-la, per ampliar el centre escolar. Finalment, la masia es va salvar, i l’Ajuntament preveia per a ella un altre destí: convertir-se en caserna de la Guàrdia Urbana, una sala d’actes i una biblioteca. Aquestes obres no van tirar endavant i no s’activa la reivindicació de la masia fins als anys 70, quan el casalot ja presenta un estat semiruïnós. L’any 1978 es duen a terme les primeres reparacions i tres anys després, hi entrava l’associació de veïns, que van ser desallotjats dos anys després amb enfrontaments entre la Guàrdia Urbana i els veïns. Van començar aleshores les obres definitives, que van convertir la masia en l’actual Centre Cívic de Torre Llobeta, inaugurat oficialment el 18 de desembre de 1983. Són moltes les activitats i entitats que tenen com a seu aquesta masia. El pas del temps no ha mitigat l’encís de l’edifici, i això fa que dia rera dia moltes persones s’hi apropin per fer tallers, visitar la biblioteca o gaudir de qualsevol exposició.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies