La Via Júlia

Història d´un eix emblemàtic i vital

La Via Júlia és un dels principals eixos comercials i de passeig de Nou Barris. Però això és així des de 1986. Abans, era un esvoranc que partia els barris del Verdum i la Prosperitat, amb amplades i cotes diferents i sobretot, la carcassa del túnel del metro i alguns murs. A principis dels 80, els veïns van començar a reivindicar que s’urbanitzés la Via Júlia i que es fés el mur més baix amb barana, per tal que es rebaixessin els murs i es pogués veure la muntanya de Collserola des del costat del mar. La Via Júlia havia patit diferents intents d’urbanització sense èxit. El 1980 hi havia hagut un projecte d’urbanització del carrer, amb un pressupost de 121 milions de les antigues pessetes, però mai no va començar. L’any 1981, un altre projecte destinava 137 milions, i aquesta vegada semblava que anava de veritat, perquè les màquines van arribar al gener de 1983. Però un any més tard, l’empresa encarregada de les obres es va declarar en suspensió de pagaments. Els veïns van haver d’esperar a una nova adjudicació l’any 1985 i finalment, l’abril de 1986 Pasqual Maragall inaugurava la nova rambla per primera vegada (el 5 de juliol, l’alcalde la tornava a inaugurar), amb un acurat disseny que va convertir la Via Júlia en un dels passeigs més ben resolts de Nou Barris. S’havien rebaixat els murs, s’havien posat més desaigües, es van fer escales a l’alçada del carrer de Mas Duran i es va col·locar una pèrgola, la popular Marquesina que acull les diferents fires de Nadal, de Reis o de Sant Jordi.
A més, es van col·locar dues escultures. A la confluència de la Via Júlia amb la Via Favència es va instal·lar el far urbà d’Antoni Rosselló. I el mig de la rambla va ser el lloc escollit per la R majúscula de l’escultor Sergi Aguilar. R de Roquetes, però també monument als immigrants dels anys 60.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies