´Quan condueixis, mira la carretera´

El Servei Català de Trànsit al·lerta dels perills de les distraccions al volant

L’ús del telèfon mòbil, manipular el navegador GPS, buscar i posar un CD o sintonitzar una emissora de ràdio són algunes de les distraccions més freqüents dels conductors. Amb el lema ´Quan condueixis, mira la carretera´ la nova campanya del Servei català de Trànsit vol recordar-nos la gran responsabilitat que té la persona que condueix i la importància de parar atenció en tot moment per evitar accidents. Tant que l´any passat, un 20,1% dels accidents registrats pel Servei Català de Trànsit (SCT) tenien com a orígen distraccions com ara l´ús del telèfon mòbil (mans lliures o no), ús d´aparells electrònics (GPS, vídeo, DVD, ràdio), interacció amb ocupants del vehicle, preocupació o pensament propi, efecte badoc (quedar-se mirant un accident anterior o vehicles en servei d’emergència), realització d’activitats simultànies a la conducció, son, cansament, malaltia o indisposició sobtada i altres factors. La manca d´atenció a la carretera constiueix així el principal factor concurrent que va ocasionar accidents amb víctimes a les carreteres i autopistes catalanes, per davant de les infraccions d’una norma de circulació i de la velocitat inadequada. En total, l´any 2007 els accidents a les carreteres i autopistes catalanes van causar 521 morts i 1.275 ferits greus.

El SCT al·lerta de dos tipus de distraccions, les externes i les internes.

1. Distraccions externes (provinents de la via i l´entorn):
– Altes temperatures.
– Carretera excessivament familiar (excés de confiança).
– Baixa lluminositat (ambiental, enlluernaments…).
– Escenes de trànsit excessivament complexes (acumulació de senyals, vehicles, vianants i incidents…).
– Característiques perceptives dels senyals (lluminositat, color, fons…).

2. Distraccions internes (conductor):
– Fatiga, somnolència i estrès
– Alcohol, drogues i determinats fàrmacs
– Conductes interferents: ús del mòbil; fumar; manipular la pantalla del GPS o la ràdio o DVD; mirar un mapa o indicacions; buscar informacions a la via; pensar en coses alienes; girar el cap per parlar amb un passatger/ jugar amb nens; menjar o beure conduint; fer fora del cotxe un insecte; mirar-se al mirall retrovisor.

Heu de recordar, que davant una frenada d´emergència, la capacitat de reacció és vital, i si el conductor està distret, el risc d´accident greu és molt més gran. Conduir utilitzant manualment el telèfon mòbil, auriculars o qualsevol altre dispositiu
incompatible amb l’atenció obligatòria permanent a la conducció en els termes que
estableix la llei pot suposar la pèrdua de 3 punts del permís de conduir. Però sobretot, pot costar-nos la vida.
Recordeu també que per mantenir una atenció adequada a la carretera es recomana que els conductors descansin cada dues hores per no minvar la seva atenció a la carretera i que en cas de son o cansanci, més val aturar-se i dormir una mica, prendre begudes amb cafeïna i refrescar-se. També és important que l´equipatge es trobi perfectament fixat perquè no es desplaci.

Tingueu present totes aquestes dades si avui o els propers dies heu d´agafar el cotxe per sortir de vacances, per tornar a casa o simplement per desplaçar-vos en distàncies curtes, ja que mai se sap on està el perill.

Durant aquest estiu, es calcula que es produiran uns 90 milions de desplaçaments a tota Espanya. Tothom té ganes d´arribar al destí de vacances o a casa seva, però heu de tenir clar, que més val arribar més tard però més segur i sa i estalvi, que mai. No correu i presteu tota la vostra atenció al volant.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies