L´informatiu de Nou Barris, avui a les 14.40h a Barcelona Televisió

L´Arxiu Històric de les Roquetes-Nou Barris engega una campanya per salvar el castell de Torre Baró

Barcelona Televisió emet avui un nou Info Barris que recull l´actualitat del districte, elaborat per Nou Barris Televisió. La cita és a partir de les 14.40h, tot just després de l´Info Barris de Ciutat Vella, i s´emetrà de nou demà dimarts, en redifusió, a partir de les 12h.
El tema central de l´informatiu el trobem a dalt de la serra de Collserola, el castell de Torre Baró. Aquesta torre inacabada s´ha convertit en un símbol del districte, però el pas del temps està fent desaparèixer algunes de les pedres. És per això que l´Arxiu Històric de les Roquetes-Nou Barris ha engegat una nova campanya per salvar la torre i transformar-la en una escola de natura. L’orígen de la torre el situem a l’altra banda de la Meridiana, on va ser construïda l’autèntica torre del Baró de Pinós, que servia per recaptar impostos. Però a finals dels seixanta, amb l’obertura de l’avinguda Meridiana, la primera torre va ser enderrocada. L’actual Torre del Baró va començar a construir-se a principis del segle XX, dins un projecte d’urbanització de la serra. Però d’aquest projecte només se´n va materialitzar la carretera alta de les Roquetes i una torre inacabada, amb una llegenda sobre la filla d’un dels accionistes. ‘Existeix una llegenda que deia que una filla de Manuel de Sivatte patia de tuberculosi – explica en
Ricard Fernández, President de l’Arxiu Històric de les Roquetes-Nou Barris – Aleshores el metge li va aconsellar que anés a viure als afores de Barcelona, a la muntanya, perquè respirar els aires purs de la natura l’ajudaria a sanar els pulmons. Però la cosa no va acabar bé. La noia malauradament va morir i aleshores es diu que Manuel de Sivatte ja no va tenir motius per continuar amb la construcció del castell’. Amb els anys, la torre o castell del Baró va convertir-se en un símbol de Nou Barris i un punt de trobada. A finals dels 80, l’Arxiu Històric de les Roquetes Nou Barris va aconseguir que el castell es catalogués. La torre va ser rehabilitada i es va construir l’actual mirador que l’envolta. Però el pas del temps torna a malmetre l’esquelet del castell.

Després coneixerem les alumnes de les classes d´alfabetització i cultura general que tenen lloc al centre cívic de Porta Sóller. Una oportunitat per a moltes dones grans d´aprendre a escriure bé o recordar coneixements que amb el pas del temps s´han oblidat.

A la secció de breus podreu veure com el pati de la Seu del Districte es va convertir la setmana passada en el plató d´una famosa sèrie de televisió, ´Gavilanes´. L´antic mental es va omplir amb càmeres, focus i actors per ser l´escenari de les darreres escenes del serial. Aquest rodatge va conviure amb la neteja de les pèrgoles de la plaça Major. Aquest símbol del Parc Central de Nou Barris recupera aquests dies la seva lluentor original.

I en l´apartat cultural, a més de l´agenda d´actes pels propers 7 dies, mostrarem les vinyetes participants de l´onzena edició del concurs de cómic de Nou Barris. El centre cívic Porta Sóller exposa les historietes fins al 19 de juliol.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies