Can Peguera, possible patrimoni històric de Nou Barris

L´Ajuntament estudia protegir el barri de les casetes blanques fundat l´any 29

La possibilitat de convertir el conjunt d´habitatges de Can Peguera en patrimoni històric de Nou Barris torna a prendre força. El paisatge de Can Peguera és inconfusible. Fileres de cases blanques al peu del Turó de la Peira. És com un petit poble que ha viscut molta història des dels inicis, l´any 29. I és precisament per aquesta raó que es vol conservar tal com és. Per això, s´estudia declarar-lo Patrimoni Històric de Nou Barris. Les primeres converses van començar fa 10 anys i ara una proposta de Convergència i Unió revifa el tema. ´Tothom té molt clar que un edifici sigui declarat Patrinomi històric, i a partir d´aquí tothom sap què és el que es pot fer i el que no es pot fer a l´edifici.- explica l´ Eduard Ràmia, conseller portaveu de CiU a Nou Barris – El que volem fer és traslladar aquest concepte a un conjunt d´habitatges, i no només es tracta d´un edifici, sinó que és un barri amb unes característiques comuns´. Una opinió que és compartida per l´equip de govern. ´Probablement es tractaria de definir aquest concepte des del punt de vista de paisatge urbà, però també de rehabilitació, i també tenir en compte les alçades dels carrers- afegeix Carmen Andrés, regidora de Nou Barris- S´ha de tractar amb Urbanisme i amb Paisatge Urbà, però també amb el Patronat Municipal de l´Habitatge que és el propietari d´aquests habitatges, i veure com concretem aquest nivell de protecció. També per no posar una faixa al barri. La idea és que els habitatges es puguin adaptar als usos, que canvien amb el temps´.
Els veïns sempre han tingut por que s´activi el pla general metropolità que preveu remodelar el barri. Temen que els blocs substitueixin les casetes i canviïn l´essència del barri. ´Can Peguera té una identitat pròpia. Molts de nosaltres tenim com a orgull ser fills de fills dels fundadors d´aquest barri.- explica en Pep Ortíz, president de l´AV de Can Peguera- I no és el mateix viure en una casa de planta baixa, on coneixes el veí del costat i fins i tot el veí de l´altra punta del barri, que viure en un bloc de pisos on a vegades et costa, quan agafes l´ascensor, dir si el noi és el del quart o del setè´.
Pels veïns, la declaració de patrimoni històric ha de servir per protegir també una de les primeres escoles de la República, l´actual casal de barri Cosa Nostra i Centre de Dia Pi i Molist, i els refugis antiaeris, testimoni dels bombardejos durant la guerra civil, quan Can Peguera era un nucli de la CNT.

Notícia publicada per Nou Barris Televisió

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies