L´actualitat de Nou Barris a Barcelona Televisió

Verdum esborra el capítol de les Vivendes del Governador

Barcelona Televisió emet avui l’Info Barris que recull l´actualitat del districte, elaborat per Nou Barris Televisió amb un nou horari: les 12.55h, a les 16.45h en redifusió, sense oblidar la possibilitat de seguir les notícies al web btvnoticies.cat i al servei ‘a la carta’ del web de Barcelona Televisió.

El barri de Verdum ha deixat enrere un dels capítols de la història urbana de Barcelona més paradigmàtics. Construïdes el 1952, amb unes mides reduïdíssimes i amb deficiències, les cases del Governador van allotjar provisionalment els barraquistes de la Diagonal poc abans del Congrés Eucarístic. Però la imatge d’aquests habitatges de paper s’ha mantingut fins ara quan, un cop acabat el procés de remodelació del barri, han estat enderrocats els dos darrers blocs testimonis d’aquella època. Una muntanya de runa que recull una excavadora és tot el que queda de les antigues cases del Governador a Verdum. Així s´arriba a la fi d’una història que es remunta als anys 50.

El 10 de juliol de 1953 es van inaugurar oficialment les cases del Governador. Aquests habitatges, també anomenats de paper, es van construir de manera provisional per allotjar-hi els barraquistes de la Diagonal. Les casetes de poc més de 20 metres quadrats, recent inaugurades, no van trigar a mostrar les deficiències de construcció que tenien. ´Hi vivíem bé, però era petit… – recorda la Pilar Iñíguez, una de les veïnes d´aquelles casetes- i això que hi havia pisos on hi vivien 6 o 7 persones en 20 metres… a vegades ens faltava l´aigua perquè no hi havia aigua corrent, teníem aigua de dipòsit´. ´Quan vaig portar els meus fills a casa meva, no tenia on posar les bosses de la roba- explica en Sergio Rodríguez, un altre dels antics veïns- ells durmien al menjador i quan sortia del dormitori per anar al lavabo, havia de saltar literalment per sobre d´ells per poder passar-hi´.

La provisionalitat de les casetes va durar més de 50 anys. Als anys seixanta, el patronat va oferir-ne el contracte de propietat als habitants de les cases. Però no va ser fins als 90, quan la Generalitat, l’Estat i l’Ajuntament van acordar la remodelació del polígon. ´Dins del ‘downtown’ tenien una situació dels anys 50 – afirma en Pere Serra, cap de l’Àrea de Remodelacions Urbanes d’Incasòl – la gent vivia en 22 metres quadrats, els carrers estavem sense cap urbanització, els subministraments elèctrics eren absolutament precaris, tenien safareigs per rentar perquè no hi havia tensió per a les rentadores a les cases,… és a dir, era una situació absolutament tercermundista dintre de la guapa, ‘beautiful’ Barcelona olímpica i dintre del seu ‘downtown’, ben visible, al costat de la ronda´.
Entre aquest primer enderroc i aquest altre han passat més de 15 anys, és el que ha trigat Verdum a deixar enrere un barri de paper.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies