Nou Barris compleix 30 anys

El districte va sorgir de l’únió de terrenys fins aleshores d’Horta i Sant Andreu

Enguany se celebra el 30 aniversari de la creació del districte de Nou Barris com a tal, amb aquest nom i l’extensió actual. Aquest territori delimitat pels districtes d’Horta i Sant Andreu i la ciutat de Montcada i Reixac té una història molt antiga. ‘Inicialment pertanyia a l’antiga Vila de Sant Andreu de Palomar- explica en Ricard Fernández, de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris – l’any 1871, l’Ajuntament de Sant Andreu de Palomar va fer una nova divisió administrativa de manera que part del territori que ara coneixem com a Nou Barris va passar a dir-se el districte 5è o el districte dels afores. Popularment, es coneixia més aviat ‘dels afores’, perquè era un territori que quedava lluny del nucli antic de Sant Andreu’. En aquell temps, aquesta àrea eren sobretot vinyes i masies, ja que fins a mitjans dels segle XX no va començar a arribar l’emigració i amb ella la forta i ràpida urbanització i edificació. L’actual zona nord era coneguda com a la Quadra de Vallbona, i la banda del Turó, Torre Llobeta i la Vilapicina tenien una forta vincul•lació amb Horta.
L’any 1924, l’antiga vila es va convertir en el districte 9 de la ciutat. Però a partir dels 70, es va descentralitzar la part nord del districte, coneguda com a 9b. Però el nom del nostre districte no ve d’aquí. Als anys 80, en els primers projectes de divisió de la ciutat en els 10 districtes actuals, per a aquest territori es proposava el nom de Ciutat Nord. El nom del districte de Nou Barris es va posar oficialment el 18 de gener de 1984, quan l´Ajuntament de Barcelona va aprovar una nova divisió territorial, i va usar la denominació de la revista de la primera associació de veïns de la zona (‘9 barrios’), fundada als anys 70. ‘La denominació Nou Barris prové d’una associació de veïns que es va fundar l’any 1970 – afegeix en Ricard Fernández- Agrupava nou barris, nou barriades, que estaven especialment afectades per uns plans urbanístics molt agressius, de manera que veïns i veïnes representants d’aquests territoris van decidir associar-se per defensar els seus interessos i millorar la seva qualitat de vida’. La separació de Sant Andreu no va ser gens traumàtica, ja que, tot i formar part de l’antiga vila, el territori de Nou Barris sempre va tenir una personalitat pròpia. Durant els primers temps, la gestió del districte es va fer físicament des dels despatxos de Sant Andreu, fins que primer es va traslladar a uns baixos de Canyelles i finalment, es va inaugurar la remodelació i adaptació de la Seu actual a l’antic Institut Mental de la Santa Creu. Actualment, tot i que Nou Barris manté aquest nom, és el districte número 8 de la ciutat i agrupa 13 barris.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies