Nou Barris estrena la geganta del Tricentenari

Agustina d’Urríes es retroba amb el seu marit, el baró de Pinós

La Colla Gegantera de Nou Barris ha assolit l’ambiciós projecte de recrear en gegants la parella del Tricentenari, els barons de Pinós. La Diada de l’any passat va servir per estrenar en Josep Galcerán de Pinós. La falta de pressupost va impedir aleshores construir també la seva dona, Agustina d’Urríes i de Gurrea. Però fa unes setmanes els geganters van poder celebrar l’arribada de la nova geganta del Tricentenari. Ho van fer amb un acte al Palau de la Generalitat, amb l’apadrinament del president, Artur Mas. El gegant del Tricentenari, Josep Galcerán de Pinós, va ser un personatge molt influent a la Barcelona de 1700 i va estar al capdavant de la defensa de la ciutat durant el setge borbònic. Al territori de Nou Barris posseïa la coneguda Torre del Baró, que, precisament com a càstig, Felip V va ordenar destruir després de la derrota de l’11 de setembre.

La nova geganta ha estat dissenyada amb un estricte rigor històric, seguint les referències dels gravats de l’època i l’assessorament d’experts com l’historiador Francesc Riart, de la Coronela de Barcelona. ‘Volem que siguin un referent històric del moment. – explica l’Alex Muñoz, el president de la colla gegantera de Nou Barris – Així com el gegant porta tot el que portaven en aquell moment els membres de la Coronela o els que manaven a la ciutat; amb ella igual, és tot el que portava una dona, en aquest cas, de casa bona, a la ciutat de Barcelona. Com a fet destacat d’aquella època, podem veure la cotilla que porta, i la cua de marlota, que era molt típica de l’època de principis de 1700. També a les joies… el dibuix que porten les teles hem intentat que fos de l’època barroca. I el pentinat igual, el pentinat ens hem basat en els gravats de l’època’

La figura ha nascut gràcies a en Jordi Grau al Taller el Drac Petit de Terrassa i el vestuari ha estat elaborat per l´experta en indumentària històrica Goretti Puente. Agustina d’Urríes ballarà amb els seu marit en actes puntuals i protocol•laris, tant a Barcelona com a tot Catalunya. Els acompanyarà la seva dansa, ‘La marxa de les reials guàrdies catalanes’, una melodia arranjada per Lluís Giménez. El matrimoni ha estat batejat també com a gegants de Sant Jordi, ja que un cop passat el Tricentenari volen continuar sent un referent de la ciutat arreu de Catalunya. ‘Estan vinculats al districte de Nou Barris, però, en el cas dels gegants del Tricentenari, són uns gegants de Barcelona i de Catalunya. Sortir amb tots quatre, potser sortirem només per la Mercè o per les festes de Nou Barris, però la idea és que els Gegants del Tricentenari i gegants de Sant Jordi en aquest cas també siguin uns gegants protocol•laris que surtin en comptades ocasions dins de la ciutat i fora’, explica l’Alex.

De cara a l’any vinent, el repte dels geganters de Nou Barris és la celebració dels 30 anys de la Trini i el Baró. Un aniversari que volen aprofitar per restaurar les figures.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies