En memòria de Josep Lluís Facerías

La plaça de les Madres de la Plaza de Mayo acull un nou homenatge al maqui

Conegut popularment com el Face o Petronio, el lluitador anarquista Josep Lluís Facerías és un dels símbols de la memòria llibertària. Després d’una década lluitant contra el franquisme, el maqui fou assessinat per la policia a l’encreuament dels actuals passeigs de Verdum i d’Urrútia amb el carrer del Doctor Pi i Molist. Una placa, a l’actual plaça de les Madres de la Plaza de Mayo, recorda a l’anarquista. Diverses entitats, associacions i veïns anualment celebren actes en record de Facerías coincidint amb l’aniversari de la seva mort, el 30 d’agost de 1957. Avui, a partir de les 20h la Marxa dels Maquis del Barcelonès retrà el seu homenatge a Face. Hi haurà parlaments, actuacions musicals i lectura de poesia.

Josep Lluís Facerías va néixer a Barcelona el 6 de gener de 1920. Als 16 anys, el 1936, es va afiliar a la CNT i a les Joventuts Llibertàries del barri del Poble Sec. A la revolució de juliol del 36 va partir cap a l’Aragó amb la Columna Ascaso i allà va lluitar tota la guerra fins que va ser capturat, l’any 39. Va restar empresonat per la dictadura militar fins al 1945. Un cop alliberat es va incorporar a la CNT, organització que el va acabar abandonant per la seva activitat armada, mentre treballava com a cambrer i caixer en un restaurant. El temps lliure el va dedicar a l’activitat clandestina anarquista.

El 1947, després d’estar pres de nou a la Model i convençut que la lluita armada era la manera més efectiva de lluitar contra el règim i l’expropiació la forma més rápida d’obtenir diners, va formar un grup guerriller. La seva primera acció va ser un atracament a la fàbrica Hispano-Olivetti.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies