Ca n’Artés, un antic hostal del segle XIV

La plaça de Can Basté compta amb un antic casalot on s’hospedaven viatgers dels camins de Sant Iscle i Horta

Ca n’Artés forma part del conjunt històric de Santa Eulàlia de Vilapicina. L’origen d’aquest conjunt el trobem en el segle XI, quan va sorgir un nucli de població rural al voltant de l’ermita de Santa Eulàlia de Vilapicina. Era una zona rica en cultius i, a més, era un lloc de pas important de l’època, on es creuaven els camins antics de Sant Iscle i d’Horta. Ca n’Artés encara té alguns elements originals del segle XIV. Una porta de mig punt al centre de la façana i una finestra amb un arc apuntat conserven part de l’antiga aparença d’aquest hostal per a viatgers.
La casa era propietat del mossèn i mecenes Pere d’Artés, que hi feia estades freqüents entre els segles XIV i XV. Mossèn d’Artés va tenir càrrecs importants a les corts de Joan I i Martí l’Humà. Casa seva era un hostal per als viatgers.
Amb el temps, l’edifici ha estat modificat i dividit. Fins i tot hi ha una teulada desigual, malmesa en un incendi. Però l’antiga porta conserva restes del pas d’alguns viatgers. ‘Hi havia homes de brega que esmolaven les navalles en la llinda de la porta- explica en Josep Maria Babí, de l’Arxiu Històric Roquetes – Nou Barris – d’aquesta manera deixaven unes osques que encara avui es poden contemplar’. Babí també ens explica que antigament, els xiprers davant de posades i hostals assenyalaven els serveis que oferien. Avui dia, a l’entrada de la casa hi trobem plantats quatre xiprers. ‘Quatre xiprers plantats a l’entrada indicaven els serveis que donaven, que eren menjar, llit, pinso per al bestiar i altres serveis complaents que es podien donar a la nit si el viatger ho sol•licitava’, afirma.
La casa, tot i estar malmesa pels anys, encara és plena de vida. Actualment, a Ca n’Artés hi ha un forn, un local i dos habitatges. L’edifici forma part del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat de Barcelona.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies