L’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau celebra el centenari

L’Arxiu Històric programa activitats durant tot l’any per commemorar l’aniversari

L’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau celebra enguany el centenari de la seva edificació. El Mental va ser construït entre 1885 i 1915 segons el ‘Proyecto Médico Razonado para la construcción del Manicomio de la Santa Cruz de Barcelona’(1859), obra del doctor Emili Pi i Molist. Aquest projecte, redactat per l’arquitecte Josep Oriol i Bernadet, pretenia dotar Barcelona d’un manicomi que deixés enrere les institucions mentals de l’època, amb pocs recursos i tractaments repressius. Els pavellons i les diverses dependències eren àmplies, lluminoses i ben ventilades.
Tenia capacitat per a 700 malalts, que es distribuïen segons sexe, categoria social i malaltia. L’ordre religiosa de l’Hospital de la Santa Creu se’n va encarregar de la gestió. Els malalts duien a terme feines d’agricultura i ramaderia i treballaven en diversos tallers. A partir de 1972 el personal religiós va ser substituït per terapeutes professionals i es van començar a fer sortides i excursions. A causa de la precarietat econòmica, la institució va esdevenir inviable. El tancament, molt polèmic, va tenir lloc el setembre del 1987. La finca del Mental ha estat destinada a la construcció d’habitatges, vials i serveis públics. Avui dia, de les dimensions colossals de l’edifici només se n’ha conservat el cos central i el departament de dones pensionades, que ara corresponen a la seu del districte, la Guàrdia Urbana i la Biblioteca Nou Barris, entre altres serveis.
Per commemorar-ne el centenari, l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ha programat tota una sèrie d’actes que començaran el dia 29 de gener. Les activitats inclouen passejades pel Mental i les antigues propietats de l’Hospital de la Santa Creu, xerrades i projeccions de pel•lícules i un documental realitzat pels usuaris del Centre de Reinserció Comunitària Pi i Molist.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies