Maria Antònia Canals visita l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris

La mestre fundadora de l’escola Ton i Guida va explicar les seves anèdoctes com a docent a Nou Barris

Ahir al vespre l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris va rebre la visita de Maria Antònia Canals, tot un referent per a l’ensenyament a Catalunya i Espanya. Nascuda l’any 1930 en una família de mestres que ben aviat li inculcaren els mètodes de Maria Montessori, la Maria Antònia Canals es graduà en magisteri l’any 1950 i es llicencià en ciències exactes a la Universitat de Barcelona en 1953. El 1956 treballà a l´escola Talitha i amb Marta Mata, Pere Darder, Maria Teresa Codina i d´altres, va ser una de les fundadores de l´Associació de Mestres Rosa Sensat. A Nou Barris, l’any 1962 va fundar l’escola Ton i Guida. Nascuda de l´esforç pedagògic d´un grup de persones liderades per Maria Antònia Canals, Ton i Guida va renovar el model d´escola clàssica. Un esperit engrescador i innovador capdavanter als anys 60 i 70, que va marcar els nens de Verdum i les Roquetes, uns barris mancats en aquella època de tot tipus de serveis. La solidaritat, la integració social i l’intent de millorar l’entorn eren els valors principals d’aquesta l’escola. Els alumnes feien sortides, estudiaven assignatures com plàstica o música i podien expressar-se en català. La creativitat d´aquesta escola impregnava fins i tot les matemàtiques.
Maria Antònia Canals és també autora de nombroses publicacions sobre l´ensenyament de les matemàtiques i la seva influència és molt notable en els grups de mestres Almosta i Perímetre. Ha rebut la Medalla al Mèrit en el Treball el 1986, el Premi Mestres 68 el 1994 i la Creu de Sant Jordi el 2006. Un centre de formació de mestres al Nepal porta el seu nom. El 2007 va rebre el premi Gonzalo Sánchez Vázquez del Ministeri d´Educació d´Espanya.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies