La nena de les barraques de Santa Engràcia

Charo Molina, fotografiada als 8 anys per Kim Manresa, protagonitza la placa en record als barraquistes

A finals del anys 60 un empresari va deixar a mitges la construcció d´uns habitatges al pla de Santa Engràcia, actual plaça d´Àngel Pestaña, que havien comprat famílies treballadores. Algunes de les famílies estafades es van instal•lar en unes barraques edificades al pla. Aquest va ser l´inici de les reivindicacions per aconseguir cases dignes i millores en aquest espai. ‘Era un constructor, que em sembla que va fer els pisos i es va fugar amb els diners – recorda la Charo- I a partir d’aquí ningú se’n feia càrrec. I aleshores vam lluitar pels diners que havíem donat perquè es fessin els pisos. I vam començar a fer moltes manifestacions, vam segrestar l’autobús… plovent, amb fred, tallàvem la Meridiana’. Una de les imatges d’aquesta època de lluites és la fotografia de la Charo Molina feta per Kim Manresa. La petita Charo és coneguda per molts com ‘La nena de la placa’, ja que a la imatge sosté un cartell que diu: ‘pisos sí, barraques no’. Gairebé 50 anys més tard, la Charo ha tornat a la plaça d’Àngel Pestaña. La seva fotografia, convertida en icona d’aquella lluita, presideix ara una placa en record dels barraquistes del pla de Santa Engràcia. ‘En Kim Manresa venia a vegades i deia ‘vinga que us faré una foto’ – explica la Charo- I jo li deia ‘doncs fes-me-la a mi’. I me’n recordo d’això, que va fer la fotografia, però abans havíem escrit aquell lema perquè aquell dia anàvem de manifestació’.
No va ser fins l´any 1984 quan es van aconseguir eradicar totes les barraques del pla de Santa Engràcia. La Charo ha tornat ara per veure com la seva fotografia presideix una placa en record dels barraquistes. Una època que, malgrat les mancances, ella recorda amb nostàlgia, ja que entre les mancances, ella recorda l’època molt feliç.

A la imatge, la Charo Molina al lloc de la plaça en el que Kim Manresa la va retratar de petita.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies