Els reportatges de l’Infobarris

Centenari de l’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau

A l’estiu recuperem els reportatges que al llarg de l’any han omplert els Infobarris de Nou Barris. Petites peces protagonitzades per veïns i veïnes del districte que ens mostren la diversitat, els caràcter reivindicatiu, la festa i tants altres aspectes que formen part de la vida social dels barris.

L´Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau celebra enguany el centenari. El Mental va ser construït entre 1885 i 1915 segons el ‘Proyecto médico razonado para la construcción del Manicomio de la Santa Cruz de Barcelona’, obra del doctor Emili Pi i Molist. De l´edifici només se´n conserva una part, que ara ocupen la seu del districte, la Guàrdia Urbana i la Biblioteca Nou Barris.

Aquest projecte, redactat per l’arquitecte Josep Oriol i Bernadet, pretenia dotar Barcelona d’un manicomi que deixés enrere les institucions mentals de l’època, amb pocs recursos i tractaments repressius. Els pavellons i les diverses dependències eren àmplies, lluminoses i ben ventilades. Tenia capacitat per a 700 malalts, que es distribuïen segons sexe, categoria social i malaltia. L’ordre religiosa de l’Hospital de la Santa Creu se’n va encarregar de la gestió. Els malalts duien a terme feines d’agricultura i ramaderia i treballaven en diversos tallers. A partir de 1972, el personal religiós va ser substituït per terapeutes professionals i es van començar a fer sortides i excursions. A causa de la precarietat econòmica, la institució va esdevenir inviable. El tancament, molt polèmic, va tenir lloc el setembre de 1987.

La finca del Mental ha estat destinada a la construcció d’habitatges, vials i serveis públics. Avui dia, de les dimensions colossals de l’edifici només se n’han conservat el cos central i el departament de dones pensionades, que ara corresponen a la seu del districte, la Guàrdia Urbana i la Biblioteca Nou Barris, entre altres serveis.

Podeu tornar a veure el reportatge en aquest enllaç de btv.cat:
http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/01/12/centenari-institut-mental-santa-creu-sant-pau/

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies