Els reportatges de l’Infobarris

La història femenina del Mental en cinc noms

A l’estiu recuperem els reportatges que al llarg de l’any han omplert els Infobarris de Nou Barris. Petites peces protagonitzades per veïns i veïnes del districte que ens mostren la diversitat, els caràcter reivindicatiu, la festa i tants altres aspectes que formen part de la vida social dels barris.

L’any 1915 es va inaugurar l’Institut Mental de la Santa Creu. Ara, coincidint amb el centenari, el Grup d’Història de Nou Barris ha obert una investigació sobre el paper de les dones en la institució psiquiàtrica més important de Barcelona del segle XX. Des de les monges que van treballar-hi com a infermeres i van permetre en temps de crisi que els malalts fossin atesos, fins a malaltes com l’Ada, el pseudònim d’una pacient de la postguerra que va ser abandonada allà pel seu marit, com moltes altres dones a l’època.

També recullen noms com el d’Antònia Bacigalupi, dona del doctor Pi i Molist, un dels fundadors i dissenyadors de la institució, que va donar els diners necessaris per construir l’església el Mental i part dels pavellons masculins. Una altra benefactora alhora que pacient va ser la Maria del Carmen Fernández Calzada i Galí, filla de bona família, que va construir-se, amb una donació de 7.500 euros de principis del segle XX, un xalet, que va ser després la seu del naixement de la teràpia de grup.

A més, han trobat la història de la Maria Teresa Planas, una reconeguda cantant de sarsuela dels anys 30 que es va apartar durant molts anys del món i de la cançó per ser tractada al Mental. És una artista que va rebre l’homenatge d’una altra de les grans, Raquel Meller, que va participar en un dels molts homenatges que li van retre al teatre del manicomi.  En total són cinc noms propis que formen part de la història de la institució psiquiàtrica més important de Barcelona entre 1915 i els anys 80. Una llista que des del Grup d’Història de 9 Barris – Can Basté esperen fer créixer durant aquest any, perquè la investigació continua oberta.

Podeu tornar a veure el reportatge en aquest enllaç de btv.cat:

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/03/16/grup-historia-nou-barris-dones-institut-mental-santa-creu/

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies