L’Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris vol patrimoniar l’església del Mental

L’entitat reprén una campanya per rehabilitar l’edifici en el centenari de la seva inauguració

L’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris reclama que l’església del Mental es recuperi i formi part del patrimoni del districte. Aquesta petició arriba en l’any del centenari de la inauguració de l’Institut Mental i quan l’església complirà 30 anys  d’abandó i degradació. Es va construir el 1889 juntament amb l’institut psiquiàtric. L’any 1986 es va salvar dels enderrocs del complex però no va ser rehabilitada, tal com ho ha estat el cos central del Mental. ‘Ha estat un edifici sense cap mena de protecció –denuncia en Ricard Fernández, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris- No se sabia quin ús atorgar-li. Les inversions van anar cap a altres prioritats, però considerem des de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris que això és un element patrimonial important i el que nosaltres voldríem seria la seva recent rehabilitació i que se li atorgui un ús sociocultural.’

El temps i la manca d’ús han deteriorat l’església.  De fet ens els darrers anys hi ha hagut diversos despreniments i fins i tot s’han tapiat les portes per seguretat. Els veïns de la zona veuen amb tristesa l’estat del temple i alguns encara en conserven records de la seva època d’esplendor. ‘Hi havia uns vitralls preciosos, que ara està tot destrossat –recorda la Magadalena Batllori, una veïna del barri- El pendent que han fet al darrera no hi era. Ara tota la humitat va a parar a dins de l’església, cosa que abans no passava. Hi havia un porxo, que ara només en queda un tros, i els veïns ens deixaven venir a missa aquí.’

L’arxiu espera reunir-se aviat amb la regidora del Districte per demanar que s’elabori, en aquesta mateixa legislatura, un projecte per a la rehabilitació del l’antic temple.

L’església és un edifici simètric d’estil neoclàssic que estava situat al cos central del manicomi. Va ser batejat en honor a Sant Rafael perquè el nom d’aquest arcàngel significa ‘Déu sana’ o bé ‘medicina de Déu’. L’església era el centre religiós de les persones ingressades al sanatori i del personal que hi treballava. Era lloc de pregària i d’oració, i els diumenges i festius s’hi feien les misses a les quals també hi accedien els veïns dels voltants. Amb l’esclat de la Guerra Civil, uns milicians republicans la van saquejar i se’n van endur tota mena d’objectes de valor. Durant la postguerra va tornar a funcionar, però, a mesura que l’Institut Mental va iniciar el procés de decadència i l’enderroc progressiu dels pavellons, el temple va anar perdent activitat per la disminució del nombre de pacients ingressats. Finalment, l’Institut Mental va tancar l’any 1986. Els dos trossos que van quedar sense enderrocar del Mental es van convertir en la Seu del Districte de Nou Barris i en la biblioteca, entre altres equipaments, però el temple va ser abandonat i va començar un lent procés de degradació.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies