S’avalua la viabilitat de la rehabilitació de l’església del Mental

Els arquitectes decidiran el futur del temple un cop enllestits els informes tècnics de l’estat de l’edifici

Els veïns de la Guineueta han vist, entre sorpresos i expectants, com han començat tasques de neteja de l’interior de l’antiga església de l’Institut Mental de la Santa Creu, un temple tancat i abandonat des de fa gairebé trenta anys. En aquest tems han estat moltes les crides a recuperar l’edifici, que de mica en mica s’ha anat degradant. Aquests dies uns operaris han començar a estudiar fins a quin punt ha arribat aquesta degradació. Per aquest motiu s’han fet cates per comprovar l’estat dels fonaments i s’està netejant de brossa i vegetació l’interior de l’església. Sembla ser que a primera vista l’interior es conserva prou bé, i fins i tot alguns dels vitralls estan intactes. Les cates donen, de moment, un aprovat als fonaments. Però l’estat de la façana i d’algunes bigues no és tan òptim. De fet l’arquitecte responsable ha fet precintar per seguretat el pas per davant de la façana principal, la qual dóna a la porta del darrera de la Seu del Districte, ja que creu que hi ha risc que la façana caigui. Totes aquestes actuacions s’estan fent de cara a avaluar si és factible i viable econòmicament la rehabilitació de l’antiga església. L’opinió general dels veïns va en aquesta direcció, però no serà fins que estiguin enllestits tots els informes, que es decideixi el futur del temple.

L’edifici neoclàssic formava part de l’antic Institut Mental i estava consagrat a Sant Rafael, ja que el nom d’aquest arcàngel significa ‘Déu sana’ o bé ‘medicina de Déu’. Va entrar en funcionament el 1889 per a ús dels pacients i els treballadors, tot i que també hi solien acudir els veïns de la zona, sobretot en ocasions especials com ara les comunions. Durant la Guerra Civil va ser saquejada per milicians republicans. Un cop a la postguerra, l’edifici va tornar a funcionar, però, a mesura que l’Institut Mental va iniciar el procés de decadència, els malalts es van traslladar a altres centres i es van anar enderrocant pavellons, el temple va anar perdent activitat, fins tancar-se definitivament, juntament amb les restes de l’institució, l’any 1986. Fins ara s’han recuperat els dos cossos que han perviscut del Mental, com a seu de Districte i altres serveis públics i equipaments municipals. L’església no ha tingut tanta sort, almenys fins ara. Amb la construcció del Parc Central es va arranjar la zona verda que envolta el temple, però res més. En els darrers anys hi ha hagut despreniments, han crecut matolls i arbres a les teulades, s’han multiplicat les esquerdes i s’ha convertit en seu d’una colònia de gats i coloms. Ara caldrà veure si no és massa tard o massa car recuperar l’edifici.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies